Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor behandler man ikke bare neglesvamp med farvet neglelak?

Spørgsmål:

Kære Merete,

For ca. 2,5 år siden fik jeg fodsvamp. Jeg gik til lægen med det og fik en creme, som ikke virkede. I stedet spredte fodsvampen sig til neglene. Så gik jeg til lægen igen og fik en salve som heller ikke hjalp, men svampen var nu spredt til alle neglene. Min storetå-negl faldt af og heldigvis groede en ny ud.

Min far gik ned til apoteket og fik en creme, der hjalp med det samme på fodsvampen. Jeg gik så til lægen for tredje gang, hvor jeg fik en usynlig neglelak med et eller andet svampedræbende i. Da dette heller ikke hjalp fik jeg at vide af en ven, at man kunne bruge vindruekerneolie hvis man smurte to gange dagligt. Jeg må nok indrømme, at jeg ikke var så god til at smøre med dette og det fedtede min sok til, så når jeg gik derhjemme blev hele huset oversvømmet med olie. Min ven anbefalede mig istedet at bruge neglelak. Det havde jeg prøvet før, men det var usynligt, så jeg skulle prøve noget med farve i. Det bruger jeg så nu og en af neglene er allerede helbredt efter kun tre uger.

Her er mit egentlige spørgsmål. Hvordan kan det være, at man skal betale for dyrt medicin og bruge tid på at gå til lægen, når det kan kureres ved at bruge neglelak? Og hvorfor reklamerer i ikke med neglelak i stedet for at sige "Tal med din læge"? Burde lægerne ikke anbefale neglelak i stedet for dyrt medicin?

Hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger.

Det glæder mig, at du er ved at blive helbredt for din neglesvamp.

Du vil gerne vide, 1) hvorfor man skal bruge tid på at gå til lægen, inden man kan behandles for neglesvamp, og 2) hvorfor læger ikke generelt anbefaler neglelak i stedet for dyre tabletbehandlinger?

Ad 1: Hvorfor er det nødvendigt at gå til lægen for at blive behandlet for neglesvamp?

Inden man påbegynder en behandling for neglesvamp, er det vigtigt at få stillet en korrekt diagnose. Diagnosen neglesvamp kan ikke stilles med det blotte øje. Andre sygdomme kan også kan påvirke neglene, og det er derfor vigtigt at være sikker på, at det nu også er neglesvamp, som er årsag til de syge negle. Ellers vil en behandling – neglelak eller tabletter – under ingen omstændigheder have mulighed for at kurere neglene. Man konstaterer neglesvamp ved en svampeundersøgelse, som udføres ved at lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger.

Hvis undersøgelsen bekræfter diagnosen neglesvamp, er der flere behandlingsmuligheder, som alle er receptpligtige.

Summa summarum: Det er nødvendigt at gå til lægen for at få stillet en korrekt diagnose, men også for at få information omkring behandlingsmuligheder og recept på den behandling, som findes bedst egnet.

Ad 2: Hvorfor ikke anbefale neglelak i stedet for dyre tabletbehandlinger?

Medicinske neglelakker kan enten bruges som eneste behandling af neglesvamp eller i kombination med forskellige tabletbehandlinger.

Videnskabelige undersøgelser viser, at man formentlig kan opnå en større helbredelse ved at kombinere en tabletbehandling med en medicinsk neglelak, der indeholder et svampedræbende middel (amorolfin, ciclopiroxolamin). Efter en sådan kombinationsbehandling opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men desværre bliver ikke alle helbredte.

I de fleste tilfælde af neglesvamp gælder det, at den medicinske neglelak som eneste behandling ikke er tilstrækkelig til at kunne kurere svamp i tånegle – desværre. Dette skyldes formentlig, at svampeinfektionen er lokaliseret ved neglens underside eller ved neglelejet, hvor det kan være vanskeligt for neglelakken at trænge ned.

Den medicinske neglelak kan som eneste behandling anvendes i udvalgte tilfælde med en ganske overfladisk infektion, ved milde tilfælde eller ved behandling af neglesvamp i fingernegle. Desværre udgør disse tilfælde kun et fåtal af det samlede antal tilfælde med neglesvamp, hvilket er baggrunden for at man ikke generelt kan anbefale neglelak som den eneste behandling til neglesvamp.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 29.04.2004
Annonce