Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Har jeg neglesvamp?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Hvordan kan det være at autoriserede fodterapeuter bare siger, at det ikke er noget, når man nu kan se i mit tilfælde, at det er grelt ?

Hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger.

Jeg er i tvivl om, hvad du gerne vil have mig til at svare på? Men mon ikke det er, om du kan have neglesvamp?

Det er ikke muligt med det blotte øje at konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion. Der er nemlig andre årsager til negleforandringer end neglesvamp: Bl.a. vokser neglene langsommere med alderen og kan få en tendens til at blive fortykkede. Psoriasis og andre hudsygdomme kan påvirke neglene, ligesom slag, tryk og traumer også kan medføre, at neglene ændres. Hvis neglene er forandrede på baggrund af disse tilstande, har man ofte lettere ved at få neglesvamp. En fodterapeut ser naturligvis mange syge, deforme negle og har derfor et meget stort erfaringsgrundlag for at vurdere negle. Men selv ikke for den mest trænede person er det muligt ved blot at kigge på neglene at afgøre, om en negleforandringer skyldes neglesvamp.

Jeg kan derfor heller ikke afgøre om du har neglesvamp, men vil tilråde dig, at du kontakter din læge eller en hudlæge med henblik på at få det afklaret. Diagnosen neglesvamp stilles ved en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger. Denne undersøgelse vil afklare, om du har neglesvamp.

Hvis undersøgelsen viser, at du har neglesvamp, kan du herefter gennemdrøfte behandlingsmulighederne med lægen og I kan sammen tage stilling til, hvilken behandling der for din er den bedste.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 29.04.2004
Annonce