Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor er mine negle begyndt at løsne sig?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Under min graviditet som endte lykkeligt i julen har mine fingernegle været flottere end nogensinde før, de var stærke og holdt til at blive brugt i dagligdagen, hvor de tidligere flækkede ved det mindste tryk o.l. For ca. en måned siden begyndte den ene negl på pegefingeren at løsne sig i den ene side, herefter den anden side og nu er der gået hul i neglen indefra og ud mod den ene side. Neglen er ikke gul eller mærkbar fortykket, men buer let nedad mod fingerspidsen.

For 14 dage siden begyndte en anden negl at få lignende symptomer og jeg spurgte lægen i forbindelse med andet ærinde, om det kunne være svamp. Han havde ikke set noget lignende før og synes vi skulle se tiden an. Men jeg er jo øm i de pågældende fingre og det er hverken praktisk eller kønt at gå med.

D.d. er en 3. fingernegl begyndt at løsne sig, både fra begge sider og en stribe midt på neglen.

Hvad skal jeg gøre?

Hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger.

Du beskriver, at flere af dine fingernegle er blevet skrøbelige og har ændret udseende efter din graviditet. Du spørger, om du kan have neglesvamp?

Det er velkendt, at hormonændringer i forbindelse med graviditet påvirker både hår og negle i gunstig retning. Desværre varer dette som regel ikke ved efter fødslen.

Det er ikke muligt med det blotte øje at konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion. Der er nemlig andre årsager til negleforandringer end neglesvamp: Bl.a. kan psoriasis og andre hudsygdomme påvirke neglene, ligesom slag, tryk og traumer også kan medføre, at neglene ændres. Hvis neglene er forandrede på baggrund af disse tilstande, har man ofte lettere ved at få neglesvamp.

Jeg kan derfor ikke afgøre om du har neglesvamp, men vil tilråde dig, at du bliver henvist til en hudlæge med henblik på at få det afklaret. Diagnosen neglesvamp stilles ved en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger. Denne undersøgelse vil afklare, om du har neglesvamp.

Hvis undersøgelsen viser, at du har neglesvamp, kan du herefter gennemdrøfte behandlingsmulighederne med lægen og I kan sammen tage stilling til, hvilken behandling der for din er den bedste.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal, speciallæge.

Sidst opdateret: 29.04.2004
Annonce