Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad hedder præparaterne, der kan kurere neglesvamp?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg har tænkt mig at gå til min læge, men hvad hedder det præperat som ligger til grund for jeres postulat om at neglesvamp kan fjernes.

På forhånd tak.

Hilsen Gerda.

Svar:

Kære Gerda,

Du ønsker information om behandlingsmuligheder for neglesvamp.

Der er flere muligheder for behandling af neglesvamp. For at kurere svamp i tånegle er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater er almindelige og effektive, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men ikke alle bliver helbredte. Ca. 20-30% af de behandlede patienter bliver desværre ikke raske efter endt behandling selv med de mest effektive lægemidler. Nyere undersøgelser tyder dog på, at man kan opnå en større helbredelse ved at kombinere tabletbehandling med en neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin, ciclopiroxolamin). Men man må fortsat forvente, at heller ikke alle patienter bliver raske efter denne kombinationsbehandling. Alle ovennævnte præparater er receptpligtige.

Inden du eventuelt går i gang med en behandling for neglesvamp, vil jeg anbefale dig, at du ved din læge eller en hudlæge får lavet en undersøgelse for neglesvamp, så du med sikkerhed kan få konstateret, om du har neglesvamp. Undersøgelsen udføres ved at tage et svampeskrab, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger.

Summa summarum: Der er forskellige muligheder for behandling af neglesvamp, hvor man har en god chance for at blive helbredt, men desværre ingen garanti for at neglesvampen svinder.

Endelig vil jeg gøre dig opmærksom på, at det optimale behandlingsvalg træffes ved en samlet vurdering ud fra bl.a. præparaternes behandlingseffekt overfor den pågældende svampeinfektion, præparaternes bivirkningsprofil og mulige indflydelse på andre sygdomme og lægemidler. Det er derfor vigtigt, at du informerer din læge, hvis du lider af andre sygdomme eller indtager andre lægemidler, så der også kan blive taget højde for dette, når din behandling planlægges.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 06.05.2004
Annonce