Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan er smitterisikoen i forbindelse med neglesvamp?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Mine negle er meget tykke og gule. Jeg smører dem altid med neglelak (almindelig) for at dække dem, da de jo er grimme.

Er det skadeligt at smørre almindeligt neglelak på? Jeg 'forsegler' jo neglen på en måde.

Kan jeg smitte mine børm med neglesvamp?

Jeg bruger altid rent håndklæde når jeg har været i bad.

Hvor stor er riskoen for at få svamp andre steder på kroppen ?

Hvor står er riskoen for at få svamp i fingerneglene?

På forhånd tak.

Hilsen en spørger.

Ps.. Jeg har læst et sted, at hvidløg skulle være godt for neglesvamp....passer det? Man skal pakke neglen ind i hvidløg(med plaster over)

Må man forsøge denne behandling, når man får blodtryksmedicin?

Hvidløg gør jo så vidt jeg ved noget ved blodtrykket.

Svar:

Kære spørger.

Du ønsker information om smitterisiko i forbindelse med neglesvamp. Desuden spørger du, om det er skadeligt, at anvende almindelig neglelak, hvis man har neglesvamp, og om hvidløg kan anvendes til behandling af neglesvamp?

Neglesvamp anses ikke for at være særlig smitsom, idet infektionen oftest er lokaliseret under neglen. Svamp i tånegle er derimod stort set altid forudgået af fodsvamp, som er smitsom og smitter fra person til person via inficerede hudskæl. Fodsvamp kan brede sig til neglene og senere udvikles til neglesvamp. Derimod anses smitten ikke for at gå den anden vej - fra neglesvamp til fodsvamp. På samme måde overføres smitte fra neglesvamp ikke til andre hudområder eller til dine børn. Man skal dog være opmærksom på, at neglesvamp formentlig kan smitte i forbindelse med fodterapi og nedfiling af neglene, da løsrevet neglemateriale muligvis kan være inficeret med smitsomme svampesporer. Men derudover anses risikoen for smitteoverførsel at være lille.

Jeg mener ikke, det skader at anvende almindelig neglelak til en negl med neglesvamp. Hvis din negl er meget fortykket, kan du evt. regelmæssigt slibe neglen tyndere, og evt. med hjælp fra en fodterapeut. I givet fald må du naturligvis påregne at skulle omlakere neglene i forbindelse med dette.

Hvidløg kan ikke forventes at have en effekt på neglesvamp.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 06.05.2004
Annonce