Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan neglesvampsbehandling fås i håndkøb?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg ville spørge, om der var nogle midler, man kunne købe som ikke er receptpligtige? Min kæreste er nemlig umulig, at få til at gå til en læge.

Kan jeg gøre noget for at gøre problemet mindre, eller for at få det til helt at gå væk?

Neglesvampen er ikke slem, men hvis det vedbliver ubehandlet bliver det MEGET slemt!!

Hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger.

Der er forskellige muligheder for at behandle neglesvamp med receptpligtig medicin, mens der ikke findes indregistrerede håndkøbspræparater til behandling af neglesvamp.

Svamp i tånegle behandles som hovedregel med tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater er effektive, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men ikke alle bliver helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved at kombinere tabletbehandling med en medicinsk neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin, ciclopiroxolamin). Alle disse præparater er receptpligtige.

I håndkøb findes flere forskellige lokale svampedræbende midler (creme, spray, gel, mm.). Disse er indregistreret til behandling af bl.a. ringorm (svampeinfektion på huden) og fodsvamp, men ikke til behandling af neglesvamp Desværre er disse lokale svampedræbende midler som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkeligt effektive til at kurere neglesvamp, bl.a. fordi de ikke trænger langt nok ned i neglen til at kunne kurere svampen. Derfor er midlerne ikke indregistreret til behandling af neglesvamp og kan ikke anbefales.

Jeg vil anbefale, at din kæreste bliver undersøgt via sin læge eller en hudlæge. En undersøgelse for neglesvamp indebærer, at han får taget et svampeskrab, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2-3 uger.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 06.05.2004




Annonce