Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan et barn på 1 år behandles for neglesvamp?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg har et drengebarn på 1 år, som har fået infektion i 2 fingre. Jeg har bestilt en tid hos lægen nu til podning, men vil gerne før konsultationen have svar på, om et så lille barn kan tåle den skrappe medicin som gives ved neglesvamp, hvis det bliver diagnosen.

Den ene finger er pegefingeren på højre hånd, som han tit putter i munden og derfor ofte er fugtig, men nu har han også fået problemet på venstre hånds langemand. Negleroden og båndene er røde og hævede, og der er betændelse ved roden. Desuden løsner begge negle sig i siden og ser ud til at ville falde af.

Sidst vil jeg spørge, om der slet ikke er nogen badning eller desinfektion af nogen art, der kan dæmpe angrebet, eventuelt bare i den mellemliggende periode indtil jeg får svar fra podningen ?

Hilsen en mor

Svar:

Kære spørger.

Du vil gerne vide, om et barn på 1 år kan blive behandlet for neglesvamp?

Ja, der er mulighed for behandling af neglesvamp hos børn. Ud fra din beskrivelse lyder det mest sandsynligt, at din søns symptomer enten drejer sig om en infektion med bakterier eller med gærsvampe. Dette afklares ud fra en podning, som din egen læge givetvis vil foretage ved den konsultation, du allerede har planlagt.

Neglesvamp forekommer hyppigere i tånegle end i fingernegle (ca. ti gange så hyppigt). Ved neglesvamp i fingernegle er gærsvampe ofte årsagen, og det ses ofte, at den omgivende hud er rød og hævet. Her er det vigtigt at undgå, at neglene og huden omkring neglene er fugtig i længere perioder ad gangen, da det formentlig kan disponere til at vedligeholde en eventuel svampeinfektion. Jeg er helt klar over, at dette kan blive lidt af en vanskelig opgave hos et 1 årigt barn, som putter fingrene i munden.

To forskellige præparater kan anvendes til behandling af neglesvamp hos børn; hhv. terbinafin og fluconazol. Begge præparater er receptpligtige og doseres til børn efter vægt. Det endelige behandlingsvalg afhænger bl.a. äf præparaternes behandlingseffekt overfor den påviste svampeinfektion. Muligvis er det tilstrækkeligt at behandle med svampedræbende cremer, hvis der påvises en infektion med gærsvamp hovedsageligt angriber huden omkring neglene.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 06.05.2004
Annonce