Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan får jeg neglesvampen væk?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg har neglesvamp på mine tomelfingre, men ikke andre steder.

Hvordan får jeg det væk?

Hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger.

Du skriver, at du har neglesvamp i dine tommelfingernegle og ønsker oplysninger om behandlingsmuligheder.

Neglesvamp forekommer hyppigere i tånegle end i fingernegle (ca. ti gange så hyppigt). Ved neglesvamp kan der både være tale om infektion med skimmelsvampe og gærsvampe, hvor sidstnævnte forekommer særlig hyppigt i fingernegle. Neglesvamp med gærsvampe forekommer ofte i negle, der i forvejen er svækkede. Ved fingerneglesvamp med gærsvampe ses ofte, at den omgivende hud er rød og hævet. Hvis det er tilfældet hos dig, vil jeg tilråde, at du, så vidt det er muligt, undgår, at neglene og huden omkring neglene er fugtig i længere perioder ad gangen, da det formentlig kan disponere til at vedligeholde svampeinfektionen.

For at kurere neglesvamp er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater kan anvendes, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men desværre bliver ikke alle helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved samtidigt at kombinere tabletbehandling med en medicinsk neglelak, der indeholder et svampedræbende middel (amorolfin, ciclopiroxolamin). Til behandling af neglesvamp i fingernegle kan neglelakken muligvis være tilstrækkelig som den eneste behandling. Det afhænger af infektionens sværhedsgrad. Alle ovennævnte præparater er receptpligtige.

Inden du går i gang med en behandling for neglesvamp, vil jeg anbefale dig, at du ved din læge eller en hudlæge får lavet en undersøgelse for neglesvamp, så du med sikkerhed kan få konstateret, om du har neglesvamp. Undersøgelsen udføres ved at tage et svampeskrab, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger.

Til sidst vil jeg gøre dig opmærksom på, at det endelige behandlingsvalg afhænger af en samlet vurdering ud fra bl.a. præparaternes behandlingseffekt overfor den pågældende svampeinfektion, præparaternes bivirkningsprofil og mulige indflydelse på andre sygdomme og lægemidler.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 06.05.2004
Annonce