Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad kan jeg gøre ved min datters tykke lilletå-negl?

Spørgsmål:

Kære Merete,

I 1997, da min datter var helt lille fik hun ifølge sundhedsplejersken neglesvamp i en lilletå. Denne negl har siden da, været meget tyk og hård og er meget svær at klippe, og det gør ondt på hende, når det skal gøres.

Kan der på nogen måde gøres noget ved dette, eller må hun leve med det resten af livet?

Med venlig hilsen

Ellen

Svar:

Kære Ellen,

Du fortæller, at din datter siden helt lille har haft en meget tyk og hård lilletå-negl. Det er formentligt lidt usikkert, om der har været tale om neglesvamp. Du spørger, hvad man kan gøre ved den tykke lilletå-negl?

Det er ikke muligt med det blotte øje at konstatere, om din datters fortykkede lilletå-negl skyldes neglesvamp. For at afklare, om hun stadig har neglesvamp, vil jeg tilråde, at hun får foretaget en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse kan foretages hos din egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger, men det kan dog i nogle tilfælde tage længere tid, inden det endelige svar foreligger. Denne undersøgelse vil afklare, om din datter fortsat har neglesvamp.

Der kan være andre årsager til negleforandringer end neglesvamp: Bl.a. kan medfødte negledefekter, infektioner, hudsygdomme, slag og traumer påvirke neglene. Det er derfor i første omgang væsentligt at søge at afklare, hvad der er baggrunden for den tykke negl.

Jeg synes derfor, at din datter skal ses af jeres læge eller en hudlæge med henblik på at få en vurdering.

Jeg vil umiddelbart foreslå, at du klipper neglene, når din datter har været i bad. Da er neglene nemlig en smule blødere og dermed lettere at klippe. Evt. kan en fodterapeut være behjælpelig med at file noget at det tykke neglevæv ned, så du efterfølgende lettere selv kan klippe neglen.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 06.05.2004
Annonce