Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan psoriasis og neglesvamp godt ligne hinanden?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Kan psoriasis og neglesvamp godt ligne hinanden.?

Når jeg ser på jeres billeder af neglesvamp, ligner det, det jeg har på min ene storetå. Mine fingernegle er også angrebet.

Jeg har været hos en hudlæge, som sagde, at det var, hvad man kaldte omvendt psoriasis; idet jeg har det nogle steder, hvor man normalt ikke er angrebet.

Hilsen en spørger

Svar:

Kære spørger.

Ja, psoriasis i negle og neglesvamp kan ligne hinanden til forveksling.

Det er ikke altid muligt ud fra negleforandringerne alene at skelne de to sygdomme – heller ikke for hudlæger, som er vant til at behandle både neglesvamp og psoriasis. Hertil kan man udnytte, at både psoriasis og neglesvamp ofte også viser sig ved andre tegn end blot svarende til neglene. Ved en svampeundersøgelse kan det afgøres, om der er neglesvamp.

Negleforandringerne ved både svamp og psoriasis kan være misfarvede, fortykkede negle, der løsnes i siderne. Ved psoriasis kan man desuden ofte se et fingerbøl-prik-lignende mønster eller olie-lignende pletter i neglen. Neglesvamp vil stort set altid være forudgået af fodsvamp. De første forandringer ses tit mellem tæerne, hvor der er fugtigt og varmt, hvilket gør at svampene trives. Senere kan svampeinfektionen sprede sig til fodsålen og eventuelt angribe neglene. Psoriasis kan vise sig ved både negleforandringer og et karakteristisk udslæt, det typisk sidder i hårbund, over albuer, knæ og lænd eller i hudfolder.

Til påvisning af neglesvamp skal som sagt laves en svampeundersøgelse. Svampeundersøgelsen udføres ved at skrabe lidt materiale fra neglens forandrede område og sende det til et laboratorium, hvor man har specialiseret sig i at påvise svamp. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger. Undersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge.

Hvis du har psoriasis og dine negle ændrer udseende, kan årsagen muligvis være en nytilkommet svampeinfektion, idet også psoriasispatienter kan få neglesvamp. Hvis det er tilfældet, vil jeg råde dig til at få lavet en svampeundersøgelse via din egen læge eller via en hudlæge.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 30.04.2004
Annonce