Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan kamfer anvendes til behandling af neglesvamp?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg har behandlet begge storetånegle med kamfersalve. Den ene negl var meget åben og revnet. Salven var meget effektiv på denne negl, men den anden negl er hel, og der hjælper salven kun på det yderste stykke.

Vil det være en ide at "flække" neglen, så salven kan komme ind under neglen?

På forhånd tak for svaret.

Med venlig hílsen

C.

Svar:

Kære C,

Jeg er lidt i tvivl om, hvad du gerne vil have mig til at svare på. Men mon ikke det er, om kamfer kan anvendes til behandling af neglesvamp?

Kamfer er et naturprodukt, som udvindes fra kamfertræet. Desværre…. Lokale midler er som den eneste behandling til neglesvamp i tånegle oftest ikke tilstrækkeligt effektive, bl.a. fordi de ikke trænger langt nok ned i neglen til at kunne kurere svampen. Derudover kan kamfer medføre hudirritation og eksem, hvorfor jeg ikke kan anbefale, at du behandler en evt. neglesvamp med kamfer.

Det er ikke muligt med det blotte øje at stille diagnosen neglesvamp. Du skriver, at du har psoriasis, som også kan påvirke neglene. Jeg vil derfor anbefale dig, at du ved din læge eller en hudlæge får undersøgt dine negle og evt. lavet en undersøgelse neglesvamp, så du med sikkerhed kan få konstateret, om du har neglesvamp. Undersøgelsen udføres ved at tage et svampeskrab, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 06.05.2004
Annonce