Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan beskadigede negle efter fodbold give anledning til neglesvamp?

Spørgsmål:

Hejsa Merete,

Jeg har spillet fodbold i mange år og der skete det, at man blev trådt over tæerne og så fik man blå negle og de faldt af. Mine negle har bare set underlige ud lige siden!

Kan det være, at det er blevet til svamp? Det ligner lidt synes jeg!!

På forhånd tak for svaret.

Svar:

Kære spørger.

Du beskriver, at flere af dine tånegle er beskadigede efter traumer. Du spørger, om du nu kan have neglesvamp?

Ja – beskadigede negle og neglesvamp kan meget vel have noget med hinanden at gøre, idet traumatiserede negle har lettere ved at blive smittet med neglesvamp.

Det er ikke muligt med det blotte øje at konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion. Der er nemlig andre årsager til negleforandringer end neglesvamp: Bl.a. kan psoriasis påvirke neglene, ligesom andre hudsygdomme, slag, tryk og traumer også kan medføre, at neglene ændres. Hvis neglene er forandrede på baggrund af disse tilstande, har man som sagt ofte lettere ved at få neglesvamp.

Jeg kan derfor ikke afgøre om du har neglesvamp, men vil tilråde dig, at du kontakter din læge eller en hudlæge med henblik på at få det afklaret. Diagnosen neglesvamp stilles ved en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger. Denne undersøgelse vil afklare, om du har neglesvamp.

Hvis undersøgelsen viser, at du har neglesvamp, kan du herefter gennemdrøfte behandlingsmulighederne med lægen og I kan sammen tage stilling til, hvilken behandling der for din er den bedste.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 29.04.2004
Annonce