Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad er mulighederne for behandling efter tilbagefald af neglesvamp?

Spørgsmål:

Kære Merete,

For 8 år siden fik jeg fjernet en fingernegl hos lægen, som følge af at fingeren var kommet i klemme i en jernkasse. Da den ny negl var vokset ud, blev den stille og roligt gul, tyk, løsnede sig i siderne, og "smuldrede" nemt. Den blev samtidig øm.

Hos lægen fik jeg et påsmøringsmiddel med pensel, som hedder Brentan Kutanopløsning 2%, og dette brugte jeg både i underkanten og ovenpå neglen i mange år. Midlet kunne dog ikke fjerne svampen, og neglen forblev grim. Neglesvampen smittede dog ikke mine andre negle. For 1 år siden fik jeg så en svampekur (pris ca. kr. 1.100) via lægen, som jeg skulle tage i 6 uger. Efter denne periode blev neglen rimelig pæn, men efter nogle måneder kom der først nogle mørke pletter under neglen, og herefter blev den grim igen.

Nu smører jeg den med et naturprodukt, som hedder Tea Tree Olie fra Australien, købt i Matas, og dette holder svampen lidt tilbage, men ikke desto mindre har neglen igen løsnet sig i siderne. Det der irriterer mig mest, er at hver gang jeg lige tror, at jeg har fået bugt med svampen, og neglen er blevet nogenlunde pæn, dukker problemerne op igen efter nogle måneder.

Findes der intet langtidsholdbart produkt, som kan fjerne svampen og hvad kan jeg gøre for at komme svampen til livs?

Hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger.

Du er tidligere behandlet med brentan opløsning og formentlig terbinafin (indholdsstoffet i lamisil) for neglesvamp og spørger nu om muligheder for behandling, da du måske har fået tilbagefald af din neglesvamp. Du anvender i øjeblikket Tea Tree Oil.

For at kurere neglesvamp er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater kan anvendes, bl.a. terbinafin (som formentlig er det præparat du har prøvet), itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men desværre bliver ikke alle helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved samtidigt at kombinere tabletbehandling med en medicinsk neglelak, der indeholder et svampedræbende middel (amorolfin, ciclopiroxolamin). Desværre er neglelakken som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere svamp i tånegle. Alle ovennævnte præparater er receptpligtige.

Inden du går i gang med en eventuel fornyet behandling for neglesvamp, vil jeg anbefale dig, at du ved din læge eller en hudlæge får lavet en ny undersøgelse for neglesvamp, så du med sikkerhed kan få konstateret, om du stadig har neglesvamp. Undersøgelsen udføres ved at tage et svampeskrab, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger.

Hvis resultatet af svampeundersøgelsen viser, at du stadig har neglesvamp – og afhængig af hvilken type svamp, der påvises -vil jeg umiddelbart foreslå dig, at du behandles med både en af ovennævnte tabletbehandlinger og den medicinske neglelak. Derudover kan det anbefales, at det synligt syge neglevæv fjernes, hvilket du evt. kan få hjælp til ved en fodterapeut.

Til sidst vil jeg gøre dig opmærksom på, at det endelige behandlingsvalg afhænger af en samlet vurdering ud fra bl.a. præparaternes behandlingseffekt overfor den pågældende svampeinfektion, præparaternes bivirkningsprofil og mulige indflydelse på andre sygdomme og lægemidler.

Jeg vil foreslå, at du sammen med din læge gennemdrøfter ovennævnte behandlingsmuligheder og planlægger den behandling, der for dig vil være den bedste.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 29.04.2004
Annonce