Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvornår skal jeg starte behandlingen af neglesvamp?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg har med stor sansynlighed neglesvamp i storetåneglen på min højre fod.

Den er gul, sort (måske fordi der kommer skidt og møg ind under den lidt løse negl), meget hård og tyk. Den har været faldet af mange gange, ca. hvert 2. år.

Herefter vokser en fin ny negl ud, men når den når ca. halvvejs, er det som om den stopper og vokser oven på sig selv og derved bliver tykkere og tykkere. Tilsidst begynder den at løsne sig og falder af efter et til to år.

Jeg har været til min egen lægen, som også siger, at der skal sendes en prøve på laboratoriet, for at være sikker på at vi bruger den rigtige medicin mod den type svamp som jeg har.

Mit spørgsmål til dig er, skal jeg begynde kuren før neglen er faldet af, eller skal jeg vente til den er faldet af og den nye er på vej.

Jeg har meget svært ved at klippe et stykke af neglen, da den er meget hård, men til gengæld kan jeg jo sende hele neglen til undersøgelse, når den er faldet af.

Hilsen B.

Svar:

Kære spørger.

Du spørger, hvornår du skal starte en evt. behandling for neglesvamp?

Neglesvamp kan vise sig på flere forskellige måder, bl.a. med gullig misfarvning og en fortykket, løsnet negl, som du beskriver. Du har derfor ret i, at du meget vel kan have neglesvamp. Det er dog ikke muligt med det blotte øje at konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion. Derfor er jeg helt enig med din læge i, at du skal have lavet en svampeundersøgelse for at få endeligt afklaret, om du har neglesvamp. Ved en svampeundersøgelse skrabes lidt materiale fra neglens forandrede område af og undersøges i laboratoriet. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger.

For at kurere neglesvamp er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater kan anvendes, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men desværre bliver ikke alle helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved samtidigt at kombinere tabletbehandling med en medicinsk neglelak, der indeholder et svampedræbende middel (amorolfin, ciclopiroxolamin). Desværre er neglelakken som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere neglesvamp.

Hvis svampeundersøgelsen viser, at du har neglesvamp – og hvis du ønsker behandling - vil jeg foreslå, at du umiddelbart efterfølgende påbegynder en af de ovennævnte behandlinger.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal, speciallæge.

Sidst opdateret: 29.04.2004
Annonce