Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Skyldes mine misfarvede negle at jeg har neglesvamp?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Kan jeg have neglesvamp, når det ikke har bredt sig i lang tid? Neglen er misfarvet, men ikke fortykket og den gør ikke ondt. Den er heller ikke løs. Kan jeg evt. blive behandlet, når jeg får Femar pga. brystkræft?

På forhånd tak for svar.

Venlig hilsen E.

Svar:

Kære spørger.

Du fortæller, at en af dine negle er misfarvet og spørger, om du har neglesvamp?

Det er ikke muligt med det blotte øje at konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion. Diagnosen neglesvamp stilles ved en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger, men det kan dog i nogle tilfælde tage længere tid, inden det endelige svar foreligger. Denne undersøgelse vil afklare, om du har neglesvamp.

Der kan være andre årsager til negleforandringer end neglesvamp: Bl.a. medfødte negledefekter, psoriasis, eksem og andre hudsygdomme, ligesom slag og traumer samt nogle medicinske sygdomme også kan påvirke neglene. Hvis neglene er forandrede på baggrund af disse tilstande, har man ofte lettere ved at få neglesvamp.

Jeg kan derfor ikke svare dig på, om du har neglesvamp, men vil foreslå dig, at du kontakter din læge med henblik på at få lavet en undersøgelse for neglesvamp.

Vedr. behandling for neglesvamp mens du får Femar: Jeg har slået op i Lægemiddelkataloget og kan ikke umiddelbart se, at behandlingerne ikke kan gives samtidigt. Behandling med Femar er dog en specialistbehandling, hvorfor jeg vil foreslå dig, at du rådfører dig med de speciallæger, som giver dig behandlingen.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 29.04.2004
Annonce