Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor har mine negle tværgående riller?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Mine negle på fingrene opfører sig underligt. Primært tommelfingerneglene, men også lidt pegefingerneglene har tværgående riller, der starter ved neglebåndet og vokser med ud. Der er ingen smerter, det er et rent kosmetisk problem.

Er det neglesvamp, eller hvad kan det være?

Venlig hilsen

Gitte

Svar:

Kære Gitte,

Du vil gerne vide, hvad det kan skyldes, at dine fingernegle har tværgående riller? Du spørger, om det kan være neglesvamp?

Der kan være flere årsager til at din finger-negle har ændret udseende. Jeg har desværre ikke mulighed for at komme med en præcis diagnose, da det kræver, at man ser og undersøger neglene. Jeg skal forsøge at komme med nogle bud.

Neglesvamp i fingernegle forekommer ikke nær så hyppigt som i tånegle (ca. ti gange så sjældent). Almindeligvis er kun enkelte fingernegle angrebet. Neglesvamp kan både skyldes infektion med skimmelsvampe og gærsvampe. Ved neglesvamp i fingernegle er der ofte tale om en infektion med gærsvampe, særligt hvis den omgivende hud er rød og hævet. Ofte er strukturen af selve neglen uregelmæssigt ændret og måske fortykket - eller neglen er løsnet fra neglelejet og har ændret farve.

Neglesvamp i fingernegle kan altså se ud på mange forskellige måder og er oftest forbundet med udelukkende kosmetiske gener. I mere udtalte tilfælde kan dog også opstå ømhed af både negleleje og omgivende hud. Diagnosen neglesvamp stilles ved en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger. Denne undersøgelse vil afklare, om du har neglesvamp.

Andre mulige årsager til at dine fingernegle har ændret udseende kan være slag, tryk og traumer, ligesom eksem, psoriasis og andre hudsygdomme også kan påvirke neglene. Endelig kan man se tværgående furer i neglene, hvis man uger forinden har haft en svær sygdom, fx i form af en infektion.

Umiddelbart lyder dine symptomer ikke som neglesvamp. Jeg vil anbefale dig, at du kontakter din læge med henblik på nærmere undersøgelse.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 29.04.2004
Annonce