Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Findes der alternative behandlingsmetoder til Fluconazol?

Spørgsmål:

Hej Merete,

Ca. 2/3 af mine tånegle er hornede, misfarvede lettere ømme, og jeg kan jævnligt skrabe svamp ud fra under neglen.

Jeg er de sidste ca. 10 måneder blevet behandler med Fluconasol, uden særligt resultat. Findes der et mere effektivt middel?

Hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger.

Du er gennem 10 måneder behandlet med fluconazol for neglesvamp og spørger nu om andre behandlingsmuligheder, da du stadig har negleforandringer?

For at kurere neglesvamp er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater kan anvendes, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol, som du er i behandling med i øjeblikket. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men desværre bliver ikke alle helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved samtidigt at kombinere tabletbehandling med en medicinsk neglelak, der indeholder et svampedræbende middel (amorolfin, ciclopiroxolamin). Desværre er neglelakken som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere svamp i tånegle. Alle ovennævnte præparater er receptpligtige.

Inden du eventuelt skifter til en anden behandling for neglesvamp, vil jeg anbefale dig, at du ved din læge eller en hudlæge får lavet en ny undersøgelse for neglesvamp, så du med sikkerhed kan få konstateret, om du stadig har neglesvamp. Undersøgelsen udføres ved at tage et svampeskrab, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger.

Hvis resultatet af svampeundersøgelsen viser, at du stadig har neglesvamp, vil jeg umiddelbart foreslå dig, at du behandles med både en af ovennævnte tabletbehandlinger (terbinafin eller itraconazol) og den medicinske neglelak. Derudover kan det anbefales, at det synligt syge neglevæv fjernes, hvilket du evt. kan få hjælp til ved en fodterapeut. Det er vigtigt, at du sammen med din læge gennemdrøfter disse behandlingsmuligheder og planlægger den behandling, der for dig vil være den bedste.

Til sidst vil jeg gøre dig opmærksom på, at det endelige behandlingsvalg afhænger af en samlet vurdering ud fra bl.a. præparaternes behandlingseffekt overfor den påviste svampeinfektion, præparaternes bivirkningsprofil og mulige indflydelse på andre sygdomme og lægemidler. Det er derfor vigtigt, at du informerer din læge, hvis du lider af andre sygdomme eller indtager andre lægemidler, så der også kan blive taget højde for dette, når din behandling planlægges.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 29.04.2004
Annonce