Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan mine tånegle hele igen efter så mange år?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Alle mine tånegle er deforme, men især på højre fod. Min læge sagde engang til mig, at der skulle indsendes en prøve til et laboratorium. Dette har jeg desværre ikke fået gjort endnu, men symptomerne er helt efter beskrivelserne, både i reklamerne og ved alm. læsning.

Kan mine tånegle hele igen efter så mange år?

- Eller er løbet kørt?

Hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger.

Du spørger, om du kan forvente at blive kureret for neglesvamp, når du har haft infektionen gennem mange år?

For at kurere svamp i tånegle er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater er almindelige og effektive, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men ikke alle bliver helbredte. Ca. 20-30% af de behandlede patienter bliver desværre ikke raske efter endt behandling selv med de mest effektive lægemidler. Nyere undersøgelser tyder dog på, at man kan opnå en større helbredelse ved at kombinere tabletbehandling med en neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin, ciclopiroxolamin). Men man må fortsat forvente, at heller ikke alle patienter bliver raske efter denne kombinationsbehandling.

Det er ikke muligt på forhånd at afgøre, hvilke patienter, der bliver raske og hvilke patienter, der desværre ikke bliver raske efter en af ovennævnte behandlinger. Men man ved, at chancen for helbredelse er betydeligt dårligere, hvis neglesvampen er meget udbredt og hvis neglene af den ene eller anden årsag er beskadigede eller vokser langsomt (< 1 mm pr måned). Neglenes vækst aftager med alderen, men det er usædvanligt, at neglevæksten i 50 års alderen er nedsat i en sådan grad, at en medicinsk behandling for neglesvamp vil være kompromitteret.

Også ved behandling af neglesvamp i svær grad er det ofte muligt at opnå enten en bedring af infektionen eller komplet helbredelse. Derfor vurderer jeg, at selvom du har haft neglesvamp gennem mange år og måske har en svær infektion, så skulle du have en chance for at opnå en bedring af dine negle.

Hvis du måtte være interesseret i behandling, er det vigtigt, at du får lavet en svampeundersøgelse, som din læge har foreslået. Denne undersøgelse vil afklare, om du har neglesvamp. Undersøgelsen udføres ved at tage et svampeskrab, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger.

Hvis undersøgelsen bekræfter, at du har neglesvamp, vil jeg foreslå, at du og din læge i fællesskab drøfter den behandling, der for dig vil være den bedste.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 29.04.2004
Annonce