Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvornår normaliseres min datters negle?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Min datter har neglesvamp i flere tånegle (set af praktiserende læge) og er i behandling med lamisil. Hun er 14 år. Hun får kuren en uge hver 3. uge, fordi hun som barn var i behandling for leukæmi og derfor mente lægen det var bedst med denne "milde form", som så varer noget længere.

Min datter er helt rask i dag, skal jeg tilføje. Men hvor længe vil det så vare før hendes negle er gendannede og pæne?

Venlig hilsen Inger

Svar:

Kære Ínger,

Du vil gerne vide, hvor længe det varer før din datters negle normaliseres under en behandling for neglesvamp?

Negleforandringer som led i en svampeinfektion forsvinder ved, at det syge område erstattes af ny, sund negl, når svampeinfektionen behandles, og den nye negl vokser frem. Fingernegle fornyes sædvanligvis i løbet af ca. 4 måneder, mens storetånegle fornyes i løbet af 8-12 mdr. Hos børn vokser neglene dog hurtigere og fornyes derfor endnu hurtigere.

Sædvanligvis gives tabletbehandlinger for neglesvamp i tånegle over 3 måneder. Med mindre svampeinfektionen sidder ganske yderligt, kan man derfor IKKE forvente, at en negl er fuldstændig normaliseret efter afsluttet behandling, selvom svampeinfektionen er velbehandlet. Efter ca. 2 måneders behandling kan man dog forvente at se en tydelig bedring af neglen med normalisering af negleområdet længst oppe mod neglebåndet. Hvis dette ikke er tilfældet, er den givne behandling muligvis ikke effektiv overfor den pågældende svampeinfektion.

Så selvom der fortsat er negleforandringer i den yderste del af neglen efter afsluttet tabletbehandling for neglesvamp, er det altså ikke ensbetydende med, at behandlingen ikke har været effektiv.

Desværre bliver ca. 20-30% af patienter, der behandles for neglesvamp, ikke raske efter endt behandling - selv ikke efter behandling med de mest effektive lægemidler. Hvis der skulle opstår tvivl, om din datter får tilbagefald af sin neglesvamp, vil jeg foreslå, at hun via sin læge får udført en fornyet svampeundersøgelse, som vil afklare dette.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 29.04.2004
Annonce