Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvilke muligheder er der for behandling af neglesvamp i Spanien?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg har været hos lægen hvor de tog en prøve af min lilletå- negl. Jeg flyttede til Spanien før jeg nåede at få svaret fra lægen, og derfor vil jeg gerne vide om jeg kan købe hvad jeg skal bruge i Spanien, og hvad det hedder det jeg skal bruge.

Hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger.

Du er flyttet til Spanien og spørger om muligheder for behandling af neglesvamp.

For at kurere neglesvamp er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater kan anvendes, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men desværre bliver ikke alle helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved samtidigt at kombinere tabletbehandling med en medicinsk neglelak, der indeholder et svampedræbende middel (amorolfin, ciclopiroxolamin). Desværre er neglelakken som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere svamp i tånegle. Alle ovennævnte præparater er receptpligtige i Danmark.

Jeg vil bestemt anbefale dig, at du kontakter din læge med henblik på at få svar på den svampeundersøgelse, du har fået foretaget, så du med sikkerhed kan få konstateret, om du har neglesvamp. Negleforandringer – især svarende til lilletå-neglene - kan nemlig skyldes andet end neglesvamp.

Hvis resultatet af svampeundersøgelsen viser, at du har neglesvamp, vil jeg foreslå dig, at du behandles med både en af ovennævnte tabletbehandlinger og den medicinske neglelak. Jeg har desværre ikke kendskab til, om præparaterne er receptpligtige i Spanien. Jeg mener dog, at det optimale vil være, at du bliver behandlet via en læge, da præparaterne dels skal gives gennem længere tid og dels har potentielle bivirkninger; oftest i form af gener fra mave-tarm kanalen.

Til sidst vil jeg gøre dig opmærksom på, at det optimale behandlingsvalg afhænger af en samlet vurdering ud fra bl.a. præparaternes behandlingseffekt overfor den pågældende svampeinfektion, præparaternes bivirkningsprofil og mulige indflydelse på andre sygdomme og lægemidler. Det er derfor vigtigt, at du informerer din læge, hvis du lider af andre sygdomme eller indtager andre lægemidler, så der også kan blive taget højde for dette, når din behandling planlægges.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 29.04.2004
Annonce