Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Findes der et alternativ til behandling af neglesvamp, når jeg lider af mavesår?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg har helt typisk angreb af svamp i storetæerne. Jeg er tidligere blevet behandlet med tabletter, som hjalp under behandlingen, men med det samme jeg holdt op vendte det tilbage. Nu anbefaler min læge ikke tabletter, da jeg har mavesår og generelt problemer med udposninger på tarmen og derfor kæmper for at holde min mave stabil.

Mit spørgsmål til dig er nu - kender du et alternativ til tabletter - kan jeg gøre noget!!!!

Med venlig hilsen

Ruth

Svar:

Kære Ruth,

Du lider af mavesår og udposninger på tarmen og ønsker information om muligheder for behandling af neglesvamp.

Du og din læge har ret i, at man skal være forsigtig med at anvende tabletbehandling for neglesvamp til patienter, som lider af sygdomme i mave-tarm kanalen, da de tilgængelige præparater alle i sig selv kan medføre gener fra mave og tarm.

Til behandling af neglesvamp kan følgende tabletbehandlinger anvendes: Itraconazol, terbinafin og fluconazol. Jeg er i tvivl om, hvilke af præparaterne du har anvendt.

I henhold til Lægemiddelkataloget er der følgende potentielle bivirkninger til ovennævnte tabletbehandlinger:

TERBINAFIN:

Efter indtagelse af tabletter forekommer bivirkninger hos ca. 10%. Hyppigst ses forbigående gener fra mave-tarm kanalen i form af appetitløshed, mavesmerter, eller diarré. Kvalme ses hos ca. 5%. Hos 2-5% ses hududslæt. Sjældnere kan forekomme led- og muskelmerter, allergiske reaktioner og påvirkning af lever og knoglemarv. Forbigående smagsforstyrrelser ses hos mindre end 1%.

ITRACONAZOL:

Bivirkninger ses hos op til 10%, overvejende i form af gener fra mave-tarm kanalen. Mindre hyppigt ses hudkløe, udslæt, hovedpine, svimmelhed og træthed. Leverpåvirkning ses hos ca. 4%, og enkelte tilfælde af leverbetændelse er beskrevet under langtidsbehandling.

FLUCONAZOL:

Lette bivirkninger fra mave-tarm kanalen forekommer hos ca. 10%. Sjældnere forekommer hovedpine, leverpåvirkning og hududslæt.

Efter de ovennævnte medicinske tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men ikke alle bliver helbredte. Ca. 20-30% af de behandlede patienter bliver desværre ikke raske efter endt behandling selv med de mest effektive lægemidler. Nyere undersøgelser tyder dog på, at man kan opnå en større helbredelse ved at kombinere tabletbehandling med en neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin, ciclopiroxolamin). Men man må desværre fortsat forvente, at heller ikke alle patienter bliver raske efter denne kombinationsbehandling. Dette er vigtige oplysninger, når man skal opveje fordele versus ulemper ved en eventuel behandling.

I de fleste tilfælde af neglesvamp gælder, at den medicinske neglelak som eneste behandling ikke er tilstrækkelig til at kunne kurere svamp i tånegle – desværre. Dette skyldes formentlig, at svampeinfektionen er lokaliseret ved neglens underside eller ved neglelejet, hvor det kan være vanskeligt for neglelakken at trænge ned.

Muligvis vil du kunne opnå en effekt ved at anvende neglelakken og samtidigt fjerne det neglevæv, der ser sygt ud; evt. ved hjælp fra en fodterapeut. Om denne behandling er egnet til dig, afhænger dog af, hvordan din neglesvamp har angrebet neglene. Jeg vil foreslå, at du drøfter dette nærmere med din læge.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 29.04.2004
Annonce