Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor er min negl bølget og periodevis øm?

Spørgsmål:

Hejsa Merete,

Jeg har en pegefinger-negl, der set fra siden er bølget og den er lidt øm af og til. Det ser ud som om, den har været i klemme, men det har den ikke. Det er kun på den éne finger, alle de andre er helt fine.

Nogle gange kan jeg pille noget af neglen af indefra (ved negleroden) det er helt blødt.

Har Du en ide om, hvad det kan være?

Mvh Carsten

Svar:

Kære Carsten,

Du vil gerne vide, hvad det kan skyldes, at din negl på pegefingeren er bølget og periodevist en smule øm?

Der kan være flere årsager til at din pegefinger-negl har ændret udseende. Jeg har desværre ikke mulighed for at komme med en præcis diagnose, da det kræver, at man ser og undersøger neglen. Jeg skal forsøge at komme med nogle bud.

Muligvis kan der være tale om en infektion, hvor det både kan dreje sig om bakterier og svampe. Særligt det at neglen kan være øm, tyder i den retning. Andre mulige årsager kan være eksem og psoriasis, ligesom andre hudsygdomme, slag, tryk og traumer også kan medføre, at neglene ændres. Hvilket du jo også selv er inde på.

Neglesvamp i fingernegle forekommer ikke nær så hyppigt som i tånegle (ca. ti gange så sjældent). Almindeligvis er kun enkelte fingernegle angrebet. Neglesvamp kan både skyldes infektion med skimmelsvampe og gærsvampe. Ved neglesvamp i fingernegle er der ofte tale om en infektion med gærsvampe, særligt hvis den omgivende hud er rød og hævet. Ofte er strukturen af selve neglen uregelmæssigt ændret og måske fortykket - eller neglen er løsnet fra neglelejet og har ændret farve.

Neglesvamp i fingernegle kan altså se ud på mange forskellige måder og er oftest forbundet med udelukkende kosmetiske gener. I mere udtalte tilfælde kan dog også opstå ømhed af både negleleje og omgivende hud.

Diagnosen neglesvamp stilles ved en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger. Denne undersøgelse vil afklare, om du har neglesvamp.

Jeg vil anbefale, at du kontakter din læge med henblik på en vurdering og evt. en svampeundersøgelse.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 29.04.2004
Annonce