Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvilke forholdsregler skal jeg tage i forbindelse med behandlingen?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg ordner min farmors negle, da hun ikke længere kan. Hun har neglesvamp. Er der nogle forholdsregler, som jeg skal tage ved fodplejen?

Med venlig hilsen

Lone

Svar:

Kære Lone,

Du vil gerne have råd og vejledning i forbindelse med fodpleje for neglesvamp, hvor du spørger om forholdsregler med henblik på at undgå smitte?

Som jeg skriver i flere af mine svar, så kan man ikke med det blotte øje konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion. Der kan nemlig være andre årsager til negleforandringer end neglesvamp: Bl.a. forandres neglene, når man ældes - de vokser langsommere og bliver ofte fortykkede med en ændret struktur. En sådan defekt negl har lettere ved at blive smittet med neglesvamp.

Hvis I ønsker det endeligt afklaret, om negleforandringerne skyldes neglesvamp, skal din farmor have lavet en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse foretages hos egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger, men det kan dog i nogle tilfælde tage længere tid, inden det endelige svar foreligger.

Neglesvamp anses generelt ikke for at være særlig smitsom. I forbindelse med slibning/klipning af negle med neglesvamp frigives løsrevet neglemateriale, som kan være inficeret med smitsomme svampesporer. Teoretisk set kan neglesvamp derfor smitte i forbindelse med fodterapi. Dette udgør dog for praktiske tilfælde ikke et større problem. På den baggrund finder jeg det rimeligt, at du vasker hænder efter hver afsluttet behandling, og at de anvendte instrumenter enten afvaskes eller afsprittes.

Sidst opdateret: 13.05.2004




Annonce