Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan mine grønne negle skyldes neglesvamp?

Spørgsmål:

Hej Merete,

Der står i informationen, at svamp ofte er gulligt, mit er grønt? Jeg har bidt negle på fingrene i mange år og har i den forbindelse prøvet at få sat kunstige negle på. Det kunne mine negle dog ikke tåle - de blev grønne under neglen. For nylig er jeg holdt op med at bide negle og nu er mine egne negle begyndt at blive grønne. Det sidder under neglen helt oppe ved kanten af huden - altså hvor man næsten ikke kan komme til. Det ligner lidt mug i farven. Er det svamp? Og hvad kan jeg gøre for at få det væk?

Mvh

Stine

Svar:

Kære Stine,

Du fortæller, at flere af dine fingernegle er blevet grønligt misfarvede. Du spørger, om det kan være neglesvamp? Og hvad du kan gøre for at neglene igen bliver raske?

Som jeg skriver i flere af mine svar, så kan man ikke med det blotte øje konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion. Der kan være andre årsager end neglesvamp til at en eller flere negle ændrer udseende: Bl.a. kan infektioner, slag, tryk, og traumer også påvirke neglene. Den grønlige misfarvning, du beskriver, er ikke typisk for neglesvamp, men tyder derimod på en infektion med bakterien pseudomonas.

Jeg vil foreslå, at du kontakter din læge med henblik på en vurdering og formentlig en undersøgelse for både svampe og bakterier.

En undersøgelse for bakterier foretages ved at pode med en vatpind. Diagnosen neglesvamp stilles ved en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger. Disse undersøgelser vil afklare, om du har en infektion med bakterier eller svampe.

Din behandling vil afhænge af svaret på undersøgelserne. Hvis bakterien pseudomonas påvises, kan en antibiotisk behandling evt. komme på tale. Hvis der påvises en svampeinfektion, er der flere behandlingsmuligheder, hvor bl.a. tabletterne terbinafin, itraconazol og fluconazol kan anvendes. Det endelige behandlingsvalg træffes ud fra bl.a. typen af den påviste svampeinfektion.

Sidst opdateret: 13.05.2004
Annonce