Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan man få neglesvamp i fingerneglene?

Spørgsmål:

Hej Merete,

Jeg vil gerne spørge, om man kan få neglesvamp på hånden(fingrene). Det er fordi, min ringfinger er blevet lidt øm, og det gør meget ondt, hvis jeg presser en lille smule til den, men den er ikke gullig.

Håber I svare tilbage.

Med venlig hilsen

Abdi

Svar:

Kære Abdi,

Du beskriver, at huden omkring din ringefingernegl er øm. Du spørger, om man kan få neglesvamp i fingernegle?

Ja, man kan godt få neglesvamp i fingernegle, hvilket dog ikke forekommer nær så hyppigt som i tånegle (ca. ti gange så sjældent). Almindeligvis er kun enkelte fingernegle angrebet. Neglesvamp kan både skyldes infektion med skimmelsvampe og gærsvampe. Ved neglesvamp i fingernegle er der ofte tale om en infektion med gærsvampe, særligt hvis den omgivende hud er rød og hævet. Ofte er strukturen af selve neglen uregelmæssigt ændret og måske fortykket - eller neglen er løsnet fra neglelejet og har ændret farve.

Neglesvamp i fingernegle kan altså se ud på mange forskellige måder og er oftest forbundet med udelukkende kosmetiske gener. I mere udtalte tilfælde kan dog også opstå ømhed af både neglelejet og den omgivende hud.

Det er ikke muligt med det blotte øje at konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion. Diagnosen neglesvamp stilles ved en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger. Denne undersøgelse vil afklare, om du har neglesvamp.

Jeg vil anbefale dig, at du kontakter din læge med henblik på en vurdering og evt. en undersøgelse for både svamp og bakterier. Særligt det at huden kan være øm, tyder i den retning af en infektion, hvor det både kan dreje sig om bakterier og svampe.

Sidst opdateret: 13.05.2004
Annonce