Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad er effektiv behandling af neglesvamp og hvad koster det?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg har neglesvamp på venstre fod- to negle på den tå fra lilletåen og den næste. Jeg vil gerne af med det igen. Kan man smøre med noget eller skal der piller til?

Jeg har hørt om begge behandlinger, men at den mest effektive er meget dyr.

Hvad er mest effektivt mod neglesvamp og hvor lang er behandlingstiden og hvad er prisen ca.?

Hilsen en spørger

Svar:

Kære spørger.

Du ønsker oplysninger om muligheder og pris for behandling af neglesvamp.

Til behandling af neglesvamp kan anvendes flere forskellige tabletbehandlinger, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Ofte kan disse behandlinger med fordel anvendes i kombination med en medicinsk neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin, ciclopirox). Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men ca. 20 – 30% af de behandlede patienter bliver desværre ikke helbredte. Desværre er neglelak som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere svamp i tånegle. Alle ovennævnte præparater er receptpligtige.

Terbinafin gives til behandling af neglesvamp i tånegle dagligt gennem 12 uger. Itraconazol gives som pulsbehandling med 1 uges behandling, herefter pause i 3 uger, hvorefter behandlingen gentages x 3 til tånegle. Fluconazol gives som ugentlig behandling i op til et år til behandling af svamp i tånegle.

Ifølge Lægemiddelkataloget koster behandling af tåneglesvamp med terbinafin i øjeblikket ca. 2000 kr. (behandlingsvarighed 12 uger), mens behandling med itraconazol koster ca. 1300 kr.(behandlingsvarighed 1 uge x 3 med 3 ugers interval). Da den offentlige sygesikring giver tilskud til behandlingerne, bliver din egenbetaling hhv. ca. 1100 og 900 kr., dog bliver prisen billigere, hvis du får anden tilskudsberettiget medicin. Fluconazol er væsentlig dyrere, men også her afhænger den endelige pris af, om man får anden tilskudsberettiget medicin. Neglelakkerne koster ca. 300-400 kr., men igen billigere, hvis du får anden tilskudsberettiget medicin. Ovennævnte priser er anført for behandling af svamp i tånegle, som er det hyppigst forekommende. Behandling af svamp i fingernegle er derimod kortere og derfor billigere, ca. halv pris i forhold til ovenstående.

Det er en forudsætning for at påbegynde medicinsk behandling for neglesvamp, at der foreligger en korrekt diagnose, idet de medicinske behandlinger for neglesvamp naturligvis kun kan forventes at have effekt, hvis der er tale om en svampeinfektion, og idet forskellige svampeinfektioner har varierende følsomhed for de tilgængelige tabletbehandlinger. Diagnosen neglesvamp stilles ved en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse foretages hos den praktiserende læge eller hos en hudlæge.

Hvis resultatet af svampeundersøgelsen viser, at du har neglesvamp kan du sammen med din læge gennemdrøfte ovennævnte behandlingsmuligheder og planlægger den behandling, der for dig vil være den bedste. Det optimale behandlingsvalg afhænger bl.a. af hvilken type svampeinfektion, der påvises.

Sidst opdateret: 13.05.2004
Annonce