Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan tages Lamisiltabletterne?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Hvorledes skal lamisiltabletter indtages. Min læge siger een tablet i 7 dage, derefter pause i 3 uger, så 7 dage igen o.s.v. Jeg har været på kuren i 7 mdr., og kan se en lille bedring i storetåsneglene. Andre har af deres læge fået besked på at indtage tabletterne dagligt i 3-4 mdr. Hvad er den rigtige måde??

Jeg synes, at det går for langsomt fremad.

Jeg har ikke fået taget en svampeundersøgelse, kan der være en forveksling med psoriasis??.

Hilsen en spørger

Svar:

Kære spørger.

Du spørger, hvordan terbinafin (indholdsstoffet i lamisil) tabletter skal tages for neglesvamp?

Den anbefalede måde at give terbinafin tabletbehandling for neglesvamp i tånegle er dagligt gennem 12 uger. Til fingernegle gives behandlingen dagligt gennem 6 uger.

Til behandling af neglesvamp kan i øvrigt anvendes flere forskellige tabletbehandlinger, hvoraf terbinafin er en mulighed, men også itraconazol og fluconazol kan anvendes. Itraconazol gives typisk som pulsbehandling med 1 uges behandling, herefter pause i 3 uger, hvorefter behandlingen gentages x 3 til tånegle. Ofte kan de medicinske tabletbehandlinger med fordel anvendes i kombination med en medicinsk neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin, ciclopirox). Alle ovennævnte præparater er receptpligtige.

Det er min opfattelse, at der skal foreligge en korrekt diagnose, inden en medicinsk behandling for neglesvamp påbegyndes, idet de medicinske behandlinger for neglesvamp naturligvis kun kan forventes at have effekt, hvis der er tale om en svampeinfektion, og idet forskellige svampeinfektioner har varierende følsomhed for de tilgængelige tabletbehandlinger. Diagnosen neglesvamp stilles ved en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet.

Jeg vurderer, at din fremtidige behandling vil være en specialistopgave, og vil derfor foreslå dig, at du taler med din læge om at blive henvist til en hudlæge. Hudlægen vil givetvis undersøge, om dine negleforandringer skyldes neglesvamp, eller om der måske snarere er tale om psoriasis, som også kan påvirke neglene. Neglepsoriasis og neglesvamp kan ligne hinanden til forveksling, og det er derfor vigtigt, at du bliver nærmere undersøgt.

Sidst opdateret: 13.05.2004
Annonce