Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan min fortykkede negl skyldes neglesvamp?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg har for nogle år tilbage fået fjernet en storetånegl tre gange, da den var nedgroet. Sidste gang jeg fik den fjernet, "ødelagde" lægen noget af neglelejet, så neglen ikke længere kunne gro ned. Efter denne operation har jeg haft en fortykket negl på storetåen. Den "brækker af" i flager og sidder kun fast i den nederste tredjedel ved neglebåndet. Neglen er desuden mørk og ildelugtende. Kort efter operationen så min læge på neglen og konstaterede at fortykkelsen skyldes, at neglen gror for langsomt og ikke at jeg har svamp. Kan det være rigtigt?

Hvis fortykkelsen ikke skyldes svamp, er der så noget jeg kan gøre for at gøre neglen mindre tyk (nedfiling hjælper ikke)og få den til at "hænge fast" på huden, så der ikke danner sig ildelugtende snavs indenunder neglen?

Hilsen en spørger

Svar:

Kære spørger.

Du fortæller, at du har fået fjernet en storetånegl tre gange på grund af nedgroet negl og at din negl nu er vedvarende fortykket og løsnet fra neglelejet. Du spørger, om det kan dreje sig om neglesvamp? Og beder om forslag til behandling?

Nedgroede negle er hyppigt forekommende, og det er ret almindeligt, at der kan opstå negleforandringer både i relation til selve lidelsen men også i relation til eventuelle operative indgreb.

Det er ikke muligt med det blotte øje at konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion. Diagnosen neglesvamp stilles ved en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger. Denne undersøgelse vil afklare, om du har neglesvamp.

Dine negleforandringer skyldes sandsynligvis eftervirkningerne af både den nedgroede negl og det at du har fået fjernet neglen flere gange. Jeg kan dog ikke udelukke, at du også har neglesvamp, da neglesvamp har lettere ved at udvikles i beskadigede negle.

Jeg synes, det lyder relevant, at du får foretaget en svampeundersøgelse med henblik på at få afklaret, om du også har neglesvamp. Eventuelt kan du via din egen læge blive henvist til en hudlæge med henblik på en vurdering.

Tykke negle kan gøres tyndere fx ved nedfiling med hjælp fra en fodterapeut eller fx ved påsmøring af en salve med 40% carbamid i vaselin, som skal fremstilles specielt på apoteket. Denne behandling er ikke særlig udbredt, bl.a. fordi den kan være noget besværlig at have med at gøre. Oftest udføres denne behandlingen i samråd med en hudlæge.

I øvrigt vil jeg anbefale dig, at du er opmærksom på at dit fodtøj ikke trykker på neglen, da det formentlig kan medvirke til at neglen både fortykkes og løsnes yderligere.

Sidst opdateret: 13.05.2004
Annonce