Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er det neglesvamp, når min negle er blevet gullig?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Min storetånegl er blevet gullig, kan dette skyldes neglesvamp?Der er ikke andet at se på neglen.

Hilsen M

Svar:

Kære spørger.

Du fortæller, at din storetånegl er gullig misfarvet, og spørger, om det kan være neglesvamp?

Neglesvamp kan vise sig på flere forskellige måder, bl.a. med gullig misfarvning. Det kan derfor ikke udelukkes, at du har neglesvamp.

Det er ikke muligt med det blotte øje at konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion. For at stille diagnosen neglesvamp er det nødvendigt at få foretaget en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger. Denne undersøgelse vil afklare, om du har neglesvamp.

Der er dog også andre årsager til negleforandringer end neglesvamp: Bl.a. psoriasis, eksem og andre hudsygdomme, ligesom slag og traumer samt nogle medicinske sygdomme også kan påvirke neglene. Hvis neglene er forandrede på baggrund af disse tilstande, har man ofte lettere ved at få neglesvamp.

Som jeg tidligere har skrevet i flere af mine svar, er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling for at kurere svamp i tånegle, og flere forskellige præparater kan anvendes, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men desværre bliver ikke alle helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved at kombinere tabletbehandling med en medicinsk neglelak, der indeholder et svampedræbende middel (amorolfin, ciclopiroxolamin). Desværre er neglelakken som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere neglesvamp.

Jeg vil foreslå, at du kontakter din læge med henblik på at få foretaget en svampeundersøgelse. Hvis denne viser, du har neglesvamp, kan I herefter gennemdrøfte ovennævnte behandlingsmuligheder.

Sidst opdateret: 13.05.2004
Annonce