Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Skal min søns neglesvamp behandles med creme eller tabletter?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Min søn har tidligere spillet fodbold, og har derved højst sandsynligt læderet en negl (2. negl på højre fod). Den er nu blevet fortykket, grov og gul og har også været løs i siderne. Jeg har behandlet neglen med Lamisil creme i de obligatoriske 7 dage med påføring hver aften efter badet.

Der er sket en ganske hurtig synlig ændring, men nu synes han selv, at det virker som om, at det er ved at komme tilbage.

Skal jeg påbegynde endnu en kur eller måske overgå til tabletbehandling? (jeg har selv engang haft fodsvamp som ikke forsvandt af Lamisil creme, men derimod af tabletbehandling)

Venlig hilsen

M.

Svar:

Kære M,

Du beskriver, at din søns ene tånegl er beskadiget – formentlig efter fodboldspil. Du spørger, om du skal behandle med creme eller tabletter?

Du har ret i, at beskadigede negle og neglesvamp meget vel kan have noget med hinanden at gøre, da traumatiserede negle har lettere ved at blive smittet med neglesvamp.

Det er dog ikke muligt med det blotte øje at konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion. Der er nemlig andre årsager til negleforandringer end neglesvamp: Bl.a. kan slag, tryk og traumer i sig selv medføre, at neglene ændres. Hvis neglene er forandrede på baggrund af traumer, har man som sagt ofte lettere ved at få neglesvamp.

Jeg kan derfor ikke afgøre om din søn har neglesvamp, men vil tilråde dig, at du kontakter jeres læge eller en hudlæge med henblik på at få det afklaret. Diagnosen neglesvamp stilles ved en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger. Denne undersøgelse vil afklare, om din søn har neglesvamp.

Hvis undersøgelsen bekræfter diagnosen neglesvamp, er der følgende behandlingsmuligheder:

For at kurere svamp i tånegle er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor to forskellige præparater kan anvendes til børn; hhv. terbinafin og fluconazol. Begge præparater er receptpligtige og doseres til børn efter vægt. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men desværre bliver ikke alle helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved samtidigt at kombinere tabletbehandling med en medicinsk neglelak (amorolfin, ciclopirox).

Desværre er svampedræbende cremer ikke tilstrækkeligt effektive til behandling af neglesvamp, bl.a. fordi de ikke trænger langt nok ned i neglen til at kunne kurere svampen.

Sidst opdateret: 27.05.2004
Annonce