Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvornår kan man se om behandlingen har den ønskede virkning?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg har just gennemgået en Lamisil-kur (28 tabl.) Hvornår kan man se, om denne har haft den ønskede virkning? Jeg mener, hvis ikke, må jeg jo på den igen ... men behandlingen er bestemt ikke billig!

Hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger.

Du er netop behandlet med terbinafin (indholdsstoffet i lamisil) tabletter gennem 28 dage. Du vil gerne vide, hvornår man kan se, om behandlingen har den ønskede virkning?

Negleforandringer som led i en svampeinfektion forsvinder ved, at det syge område erstattes af ny, sund negl, når svampeinfektionen behandles, og den nye negl vokser frem. Fingernegle fornyes sædvanligvis i løbet af ca. 4 måneder, mens storetånegle fornyes i løbet af 8-12 mdr.

De anbefalede behandlingsperioder for terbinafin er sædvanligvis 12 uger til behandling af svamp i tånegle og 6 uger til behandling af svamp i fingernegle. Med mindre svampeinfektionen sidder ganske yderligt, kan man derfor IKKE forvente, at en negl er fuldstændig normaliseret efter afsluttet behandling, selvom svampeinfektionen er velbehandlet. Efter ca. 2 måneders behandling kan man dog forvente at se en tydelig bedring af neglen med normalisering af negleområdet længst oppe mod neglebåndet. Hvis dette ikke er tilfældet, er den givne behandling muligvis ikke effektiv overfor den pågældende svampeinfektion.

Så selvom der fortsat er negleforandringer i den yderste del af neglen efter afsluttet tabletbehandling for neglesvamp, er det altså ikke ensbetydende med, at behandlingen ikke har været effektiv.

Sidst opdateret: 27.05.2004
Annonce