Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan mine negleforandringer være betinget af neglesvamp?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Mine negle på fingrene, er meget tykke og gule. Det er ikke alle negle, der er angrebet, men som regel altid tommelfingerneglene og en eller flere af de andre negle. Jeg har for mange år siden fået behandling med et svampemiddel hos en specialist, men det hjalp ikke og gik kun ud over maven. Siden har jeg været hos en anden specialist, som ikke kunne finde svamp i de prøver, han tog, men sagde, det var bakterier, som man ikke kunne gøre noget ved. Det ligner ikke desto mindre svamp, som jeg ser det.

Mine fingre har tendens til at blive meget kolde om vinteren og selv langt hen på året, må jeg gå med vanter, selvom jeg har det varmt nok på resten af kroppen, ellers bliver de fortykkede og gør ondt. Det gør de faktisk mere eller mindre alligevel.

Med venlig hilsen

Helle

Svar:

Kære Helle,

Du beskriver, at du gennem ca. 20 år har haft tendens til tykke, gule negle på fingrene. Jeg er lidt i tvivl om, hvad du gerne vil have mig til at svare på, men mon ikke det er, om dine negleforandringer kan være betinget af neglesvamp?

Neglesvamp kan forekomme i fingernegle, hvilket dog ikke er nær så hyppigt som i tånegle (ca. ti gange så sjældent). Almindeligvis er kun enkelte fingernegle angrebet. Neglesvamp kan både skyldes infektion med skimmelsvampe og gærsvampe. Ved neglesvamp i fingernegle er der ofte tale om en infektion med gærsvampe, særligt hvis den omgivende hud er rød og hævet. Ofte er strukturen af selve neglen uregelmæssigt ændret og måske fortykket - eller neglen er løsnet fra neglelejet og har ændret farve.

Det er ikke muligt med det blotte øje at konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion. Diagnosen neglesvamp stilles ved en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger. Denne undersøgelse vil afklare, om du atter har neglesvamp.

Umiddelbart lyder dine symptomer ikke som neglesvamp. Andre mulige årsager til dine forandrede fingernegle kan være slag, tryk og traumer, ligesom eksem, psoriasis og andre hudsygdomme også kan påvirke neglene. Muligvis kan der være en sammenhæng mellem dine negleforandringer og din tendens til at have kolde fingre.

Jeg vil anbefale dig, at du kontakter din læge med henblik på nærmere undersøgelse og evt. en svampeundersøgelse.

Sidst opdateret: 27.05.2004
Annonce