Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan neglesvamp vise sig ved en hvidfarvning af neglen?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg bruger kunstige negle - og har opdaget at min egne naturlige negle ligesom er blevet mælkehvide ude i spidsen - kan det være svamp og er det så en god idé at få sat nye negle på igen? - og hvad med smittefare overfor negletekniker?

Venlig hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger.

Du vil gerne vide, om neglesvamp kan vise sig ved en hvidfarvning af neglen?

Ja, neglesvamp kan vise sig ved hvide områder på neglen. Det er dog ikke muligt med det blotte øje at konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion. Diagnosen neglesvamp stilles ved en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger. Denne undersøgelse vil afklare, om du har neglesvamp.

Du anvender kunstige negle og spørger, om disse kan anvendes, hvis man har neglesvamp?

Jeg har desværre ingen erfaring med eller viden om kunstige negle, hvorfor jeg kun kan hjælpe dig ud fra rent teoretiske overvejelser. Jeg vurderer ikke, at en eksisterende neglesvamp bliver forværret ved at anvende kunstige negle, da infektionen sædvanligvis er lokaliseret ved neglens underside og de kunstige negle jo sidder ovenpå neglene. Dog kan det ved anvendelse af de kunstige negle være vanskeligt at holde øje med, om neglene forandrer sig – og dermed også om en eventuel svampeinfektion breder sig.

Endelig spørger du, om der er smitterisiko ved neglesvamp?

Ved neglesvamp er infektionen oftest lokaliseret under neglen og anses derfor ikke for at være smitsom. Man skal dog være opmærksom på, at neglesvamp formentlig kan smitte i forbindelse med fodterapi og nedfiling af neglene, da løsrevet neglemateriale kan være inficeret med smitsomme svampesporer (små dele af svampen, som kan danne en ny svamp). Risikoen for smitteoverførsel anses dog for at være lille.

Sidst opdateret: 27.05.2004
Annonce