Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Skal jeg starte ny behandling?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Spørgsmålet er om jeg skal have ny tabletkur, eller om jeg både skal have en tabletkur samt fjernet neglen?

Hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger.

Du beskriver, at du stadig har negleforandringer efter at have fået en tabletbehandling for neglesvamp. Jeg er i tvivl om, hvilken tabletbehandling, du har fået. Du spørger om alternative behandlingsmuligheder incl. fjernelse af neglen.

For at kurere neglesvamp er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater kan anvendes, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men desværre bliver ikke alle helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved samtidigt at kombinere tabletbehandling med en medicinsk neglelak, der indeholder et svampedræbende middel (amorolfin, ciclopirox). Desværre kan man heller ikke ved denne kombinationsbehandling forvente at alle bliver helbredte. Alle ovennævnte præparater er receptpligtige.

Jeg vurderer, at din fremtidige behandling er en specialistopgave og vil foreslå, at du via din læge bliver henvist til en hudlæge. Hudlægen vil givetvis i første omgang afklare, om du stadig har neglesvamp, og hvilken form for svampeinfektion, det drejer sig om. Hvis svampeundersøgelsen viser, at du stadig har neglesvamp, vil en evt. fremtidig behandling afhænge af flere ting; bl.a. præparaternes behandlingseffekt overfor den pågældende svampeinfektion, præparaternes bivirkningsprofil og mulige indflydelse på andre sygdomme og lægemidler.

Tidligere behandlede man neglesvamp som du foreslår, nemlig ved at fjerne neglen og efterfølgende behandle huden med lokale svampedræbende midler.

I dag anvendes metoden kun i enkelte, udvalgte tilfælde, og sædvanligvis kun ved svære infektioner med skimmelsvampe, hvor tabletbehandlingerne ikke er særligt virksomme. Desværre er helbredelsesprocenten ikke høj ved denne behandlingsform, men muligvis kan man hindre, at infektionen breder sig yderligere.

En behandlingsmulighed for dig kunne eventuelt være en kombination af svampedræbende medikamenter med både tabletter og en medicinsk neglelak. Derudover kan det anbefales, at det synligt syge neglevæv fjernes, hvilket du evt. kan få hjælp til ved en fodterapeut.

Sidst opdateret: 01.06.2004
Annonce