Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Både mine tå- og fingernegle er forandrede- kan det være neglesvamp?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg har i mange år haft en fortykket negl på den fjerde tå på begge fødder (nabotåen til lilletåen) uden at bekymre mig mere om dette.

Først da storetåneglen på min højre fod, som i forvejen er skadet fra min fodboldtid, begyndte at se mærkelig ud- den er blevet meget tyk, misfarvet, og har på store dele løst sig fra tåen- er jeg blevet opmærksom på "fænomenet".

Senest er også højre hånds tommelfingernegl blevet angrebet, hvor ca. halvdelen af neglen, begyndende udefra er misfarvet.

Kan så massive angreb kureres?

Hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger.

Du skriver, at både dine tå- og fingernegle er forandrede og spørger, om det kan være neglesvamp?

Ja, neglesvamp kan vise sig ved fortykkede, misfarvede negle, som er løsnet fra neglelejet. Det er dog ikke muligt med det blotte øje at afgøre, om forandringerne skyldes neglesvamp, da der også kan være andre årsager til negleforandringer; bl.a. kan hudsygdomme, slag og traumer også påvirke neglene. Hvis neglene er forandrede på baggrund af disse tilstande, har man ofte lettere ved at få neglesvamp. Dine fodbold-beskadigede storetånegle kan således sagtens være smittet med neglesvamp.

For at få afklaret, om du har neglesvamp, vil jeg derfor tilråde dig, at du får foretaget en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger, men det kan dog i nogle tilfælde tage længere tid, inden det endelige svar foreligger. Denne undersøgelse vil afklare, om du har neglesvamp.

Hvis undersøgelsen viser, at du har neglesvamp, kan du herefter gennemdrøfte behandlingsmulighederne med lægen og I kan sammen tage stilling til, hvilken behandling der for din er den bedste.

Sidst opdateret: 01.06.2004
Annonce