Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan kan man se om behandlingen har den ønskede effekt?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg har modtaget behandling mod neglesvamp og er færdig med den. Spørgsmålet er: kan der være forskel på hvordan neglene vokser ud? Den ene storetånegl er næsten helt fin, men den anden er noget langsommere og er stadig grim.

På forhånd tak.

Hilsen fra Birgit

Svar:

Kære spørger.

Du vil gerne vide, hvordan man kan se, om en behandling for neglesvamp har haft den ønskede effekt?

Negleforandringer som led i en svampeinfektion forsvinder ved, at det syge område erstattes af ny, sund negl, når svampeinfektionen behandles, og den nye negl vokser frem. Fingernegle fornyes sædvanligvis i løbet af ca. 4 måneder, mens storetånegle fornyes i løbet af 8-12 mdr. Det vil sige, at det kan tage op til 1 år inden en syg tånegl erstattes med ny, sund negl.

Tabletbehandling for svamp i tånegle varer sædvanligvis ca. 3 måneder. Med mindre svampeinfektionen sidder ganske yderligt, kan man derfor IKKE forvente, at en negl er fuldstændig normaliseret efter afsluttet behandling, selvom svampeinfektionen er velbehandlet. Efter ca. 2 måneders behandling kan man dog forvente at se en tydelig bedring af neglen med normalisering af negleområdet længst oppe mod neglebåndet. Hvis dette ikke er tilfældet, er den givne behandling muligvis ikke effektiv overfor den pågældende svampeinfektion.

Så selvom der fortsat er negleforandringer i den yderste del af neglen efter afsluttet tabletbehandling for neglesvamp, er det altså ikke ensbetydende med, at behandlingen ikke har været effektiv.

Du skriver, at din ene storetånegl er normaliseret efter en medicinsk behandling for neglesvamp, mens der fortsat er forandringer på den anden negl. Dette kan muligvis skyldes, at dine negle vokser med forskellig hastighed. Eller det kan skyldes, at du ikke er blevet helt kureret for din neglesvamp, da der desværre er ca. 20-30% af de patienter, der behandles for neglesvamp, som ikke bliver raske efter endt behandling - selv ikke efter behandling med de mest effektive lægemidler.

Hvis der er tvivl, om du har fået tilbagefald af din neglesvamp, vil jeg foreslå dig, at du via din egen læge eller en hudlæge får udført en svampeundersøgelse, som vil afklare dette.

Sidst opdateret: 17.06.2004
Annonce