Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad skal jeg gøre ved min neglesvamp?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Mine tånegle ser præcis ud, som dem der er vist på www.neglesvamp.dk. Jeg vil gerne vide, hvordan jeg får det kureret og hvad det koster. Hvor får jeg produkterne, hvad skal jeg gøre osv.

Håber på et svar hurtigt, på forhånd tak!

Mvh Alex

Svar:

Kære Alex,

Du fortæller, at du måske har neglesvamp og spørger om behandlingsmuligheder og pris for behandlingerne?

Jeg vil anbefale dig, at du ved din læge eller en hudlæge får lavet en svampeundersøgelse, så du med sikkerhed kan få konstateret, om du har neglesvamp. Neglesvamp kan nemlig vise sig på flere forskellige måder, og det er ikke muligt med det blotte øje at konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion. For at stille diagnosen neglesvamp er det nødvendigt at få foretaget en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse vil afklare, om du har neglesvamp. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger.

Til behandling af neglesvamp kan anvendes flere forskellige tabletbehandlinger, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men ca. 20 – 30% af de behandlede patienter bliver desværre ikke helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved samtidigt at kombinere tabletbehandling med en medicinsk neglelak, der indeholder et svampedræbende middel (amorolfin, ciclopirox). Desværre er neglelakken som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere svamp i tånegle. Alle ovennævnte præparater er receptpligtige.

Ifølge Lægemiddelkataloget koster behandling af tåneglesvamp med terbinafin i øjeblikket ca. 2000 kr. (behandlingsvarighed 12 uger), mens behandling med itraconazol koster ca. 1300 kr.(behandlingsvarighed 1 uge x 3 med 3 ugers interval). Da den offentlige sygesikring giver tilskud til behandlingerne, bliver din egenbetaling hhv. ca. 1100 og 900 kr., dog bliver prisen billigere, hvis du får anden tilskudsberettiget medicin. Fluconazol er væsentlig dyrere, men også her afhænger den endelige pris af, om man får anden tilskudsberettiget medicin. Neglelakkerne koster ca. 300-400 kr., men igen billigere, hvis du får anden tilskudsberettiget medicin. Ovennævnte priser er anført for behandling af svamp i tånegle, som er hyppigst forekommende. Behandling af svamp i fingernegle er derimod kortere og derfor billigere, ca. halv pris i forhold til ovenstående.

Det er en forudsætning for at påbegynde medicinsk behandling for neglesvamp, at der foreligger en korrekt diagnose, idet de medicinske behandlinger for neglesvamp naturligvis kun kan forventes at have effekt, hvis der er tale om en svampeinfektion, og idet forskellige svampeinfektioner har varierende følsomhed for de tilgængelige tabletbehandlinger.

Som jeg allerede har skrevet, vil jeg derfor foreslå dig, at du kontakter din læge med henblik på at få afklaret, om du har neglesvamp.

Sidst opdateret: 17.06.2004
Annonce