Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvilke muligheder er der for behandling af neglesvamp?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Neglen på højre lilletå blev fortykket og gullig. Efter to ens pillekure (dvs. efter halvandet år) var resultatet det samme, så jeg antog, at der intet kunne gøres (ca 14 år siden). For ca. ti år siden bredte svampen sig til nabo-neglen og for ca. tre år siden faldt lilletå neglen helt af, - og ny fin negl er vokset frem! Nu bøvler jeg så med naboneglen, og i perioder, hvor jeg står meget op, opstår smerter i tåen. De er væk nu - enten som følge af en pillekur mod betændelse, eller fordi jeg ikke står så meget op. Huden rundt om neglen (også under tåen) er "blæret" og ujævn. Er der nogen behandling?

Hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger.

Du fortæller, at du for år tilbage er behandlet med terbinafin (indholdsstoffet i lamisil) for neglesvamp og at du fortsat har fortykkede, gullige negle, ligesom huden omkring neglene er forandret og du til tider har smerter. Du spørger om muligheder for behandling.

Det første jeg vil tilråde dig, er at du kontakter din læge med henblik på at få stillet en præcis diagnose. Jeg har desværre ikke mulighed for nøjagtigt at vurdere, hvad dine gener skyldes, da jeg jo ikke har mulighed for at se og undersøge dine negle.

Dine symptomer kan tyde på både neglesvamp og infektion med bakterier, ligesom det ud fra din beskrivelse også lyder som om du har eksem på huden omkring neglene?

Disse tilstande skal behandles på forskellige måder, hvorfor det er vigtigt, at du får stillet en diagnose.

Din læge – eller en hudlæge – vil formentlig lave en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger. Undersøgelsen vil afklare, om du har neglesvamp. Hvis der er tegn på en infektion skal du formentlig have taget en podning, ligesom lægen kan afklare, om der er eksem på huden.

Hvis undersøgelserne viser, at du har neglesvamp, er der flere behandlingsmuligheder. Sædvanligvis er det nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling for at kurere neglesvamp, og flere forskellige præparater kan anvendes, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men desværre bliver ikke alle helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved samtidigt at kombinere tabletbehandling med en medicinsk neglelak, der indeholder et svampedræbende middel (amorolfin, ciclopirox). Desværre er neglelakken som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere svamp i tånegle. Kun i udvalgte tilfælde med mild eller overfladisk infektion vurderes neglelakken at være tilstrækkelig som den eneste behandling. Alle ovennævnte præparater er receptpligtige.

Held og lykke.

Sidst opdateret: 17.06.2004
Annonce