Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan mine misfarvninger skyldes neglesvamp?

Spørgsmål:

Hej Merete

Jeg er lidt i tvivl, om det er tidlige symptomer på neglesvamp. Jeg har siden november på mine storetær haft et gulligt skær, det er ikke blevet værre eller bedre.

Jeg går i bare tæer, når jeg er hjemme, sørger for de får luft og ikke sveder i mit fodtøj. Jeg sørger også for at mine tæer er ordentligt tørre efter bad. Jeg bruger dagligt neglelak.

Jeg har for 2 år siden tabt mine storetåesnegle, i en fodboldkamp. Først den ene og året efter den 2. Jeg spiller ikke fodbold længere.

Mit spørgsmål er: Kan det være et tidligt tegn på neglesvamp, eller er mine negle bare misfarvet?

Hilsen Tina

Svar:

Kære Tina,

Du fortæller, at dine storetånegle er gulligt misfarvede, og spørger, om det kan være neglesvamp?

Neglesvamp kan vise sig på flere forskellige måder, bl.a. med gullig misfarvning. Det kan derfor ikke udelukkes, at du har neglesvamp.

Det er ikke muligt med det blotte øje at konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion. For at stille diagnosen neglesvamp er det nødvendigt at få foretaget en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger. Denne undersøgelse vil afklare, om du har neglesvamp.

Der er dog også andre årsager til negleforandringer end neglesvamp. Bl.a. er det velkendt at slag og traumer kan påvirke neglene, og det kan således være din tidligere fodboldskade, som medfører den gullige misfarvning. I øvrigt kan psoriasis, eksem og andre hudsygdomme også påvirke neglene.

Jeg vil foreslå dig, at du kontakter din læge med henblik på en undersøgelse og evt. en svampeundersøgelse, som vil afklare, om du har neglesvamp.

Sidst opdateret: 17.06.2004
Annonce