Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvor effektiv er behandlingen af neglesvamp og hvad koster den?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Hvor effektiv er behandlingen mod neglesvamp, og hvor stor er risikoen for, at den kommer tilbage?

Hvad koster behandlingen?

Peder

Svar:

Kære Peder,

Du vil gerne vide 1) hvor effektive de tilgængelige medicinske behandlinger for neglesvamp er, og 2) hvad koster behandlingerne?

For at kurere svamp i tånegle er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater er almindelige og effektive, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men ikke alle bliver helbredte. Ca. 20-30% af de behandlede patienter bliver desværre ikke raske efter endt behandling selv med de mest effektive lægemidler. Nyere undersøgelser tyder dog på, at man kan opnå en større helbredelse ved at kombinere tabletbehandling med en neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin, ciclopirox). Men man må fortsat forvente, at heller ikke alle patienter bliver raske efter denne kombinationsbehandling. Flere individuelle faktorer er af betydning for, om man kureres for sin neglesvamp; bl.a. er det af betydning hvor udbredt infektionen er og hvilken type svampeinfektion, det drejer sig om. Det er derfor ikke muligt at give dig mere specifikke oplysninger.

Ifølge Lægemiddelkataloget koster behandling af tåneglesvamp med terbinafin i øjeblikket ca. 2000 kr. (behandlingsvarighed 12 uger), mens behandling med itraconazol koster ca. 1300 kr.(behandlingsvarighed 1 uge x 3 med 3 ugers interval). Da den offentlige sygesikring giver tilskud til behandlingerne, bliver din egenbetaling hhv. ca. 1100 og 900 kr., dog bliver prisen billigere, hvis du får anden tilskudsberettiget medicin. Fluconazol er væsentlig dyrere, men også her afhænger den endelige pris af, om man får anden tilskudsberettiget medicin. Neglelakkerne koster ca. 300-400 kr., men igen billigere, hvis du får anden tilskudsberettiget medicin. Ovennævnte priser er anført for behandling af svamp i tånegle, som er hyppigst forekommende. Behandling af svamp i fingernegle er derimod kortere og derfor billigere, ca. halv pris i forhold til ovenstående.

Sidst opdateret: 17.06.2004
Annonce