Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan neglesvamp kureres ved at fjerne neglen?

Spørgsmål:

Hej Merete,

Jeg kunne godt tænke mig, at vide om det er en fordel at fjerne neglen og så behandle for neglesvamp? Da det ikke er lykkes at fjerne svampen. Er det skadeligt at smøre svampemiddel direkte på huden, efter neglen er fjernet?

Hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger.

Du vil gerne vide, om man kan kurere neglesvamp ved at fjerne neglen og efterfølgende behandle med et lokalt svampedræbende middel.

Som jeg har skrevet i mange af mine tidligere svar, er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling for at kurere neglesvamp, og flere forskellige præparater kan anvendes, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men desværre bliver ikke alle helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved samtidigt at kombinere tabletbehandling med en medicinsk neglelak, der indeholder et svampedræbende middel (amorolfin, ciclopirox). Desværre er neglelakken som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere svamp i tånegle. Alle ovennævnte præparater er receptpligtige. Svampedræbende cremer er ikke tilstrækkeligt effektive til behandling af neglesvamp, bl.a. fordi de ikke trænger langt nok ned i neglen til at kunne kurere svampen.

Tidligere behandlede man neglesvamp som du foreslår, nemlig ved at fjerne neglen og efterfølgende behandle huden med lokale svampedræbende midler.

I dag anvendes metoden kun i enkelte, udvalgte tilfælde, og sædvanligvis kun ved svære infektioner med skimmelsvampe, hvor tabletbehandlingerne ikke er særligt virksomme. Desværre er helbredelsesprocenten ikke høj ved denne behandlingsform, men muligvis kan man hindre, at infektionen breder sig yderligere. Årsagen til det noget dårlige behandlingsrespons er, at svampesporerne kun fjernes delvist ved denne procedure. Selv efter fjernelse af neglen vil der fortsat være svampesporer i det omgivende væv, og der vil være en høj risiko for, at svampesporerne efterfølgende angriber den nye negl, som vokser frem.

Hvis du eventuelt vælger at blive behandlet med en tabletbehandling, kan du formentlig med fordel kombinere denne med dels den medicinske neglelak og dels ved at fjerne det neglevæv, der ser sygt ud, fx med hjælp fra en fodterapeut.

Sidst opdateret: 17.06.2004
Annonce