Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvilke behandlingsmuligheder er der for neglesvamp i forbindelse med graviditet og amning?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg har neglesvamp. Jeg er er i øjeblikket gravid og skal nedkomme i løbet af de næste 4 uger, og herefter skal jeg sandsynligvis amme. Mit spørgsmål er, om jeg kan gå i behandling for neglesvamp, mens jeg er gravid og/eller mens jeg ammer? Og hvilken behandling anbefales?

Hilsen en spørger

Svar:

Kære spørger.

Du ønsker oplysninger om behandlingsmuligheder for neglesvamp i forbindelse med graviditet og amning.

For at kurere svamp i tånegle er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater kan anvendes, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Ingen af disse præparater anvendes til gravide - enten på grund af risiko for barnet eller fordi man ikke har tilstrækkelig erfaring med præparaterne i forbindelse med graviditet og amning.

Derudover findes medicinske neglelakker, som også indeholder svampedræbende midler (amorolfin, ciclopiroxolamin). Desværre er neglelak som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere en tånegle-svampeinfektion, og heller ikke med neglelakken har man tilstrækkelig erfaring til at man kan anbefale denne under graviditet og amning. Optagelsen af stoffet i kroppen er dog ringe. Andre lokale midler mod svampeinfektioner (fx creme, salve, spray) anses ikke for at være effektive til at behandle neglesvamp, bl.a. fordi de ikke trænger langt nok ned i neglen til at kunne kurere svampen.

Du må således vente med at blive behandlet med ovennævnte præparater indtil du en dag har født og er færdig med at amme. I mellemtiden kan du måske have nogen effekt af at behandle som man gjorde ”i gamle dage”, nemlig at fjerne hele neglen eller det neglevæv, der ser sygt ud, eventuelt ved hjælp fra en fodterapeut, og efterfølgende dagligt indsmøre den underliggende hud med en svampedræbende creme (flere fås i håndkøb og kan anvendes i forbindelse med graviditet og amning). Muligvis kan det hindre, at infektionen breder sig yderligere. Det kræver ihærdighed.

Sidst opdateret: 17.06.2004
Annonce