Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvilke muligheder er der for behandling af neglesvamp hos børn?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg har fået konstateret neglesvamp (tånegle) hos lægen. 2 negle er hårdt angrebne og de øvrige er lettere angrebne. Hidtige præparater har ikke virket. Det er svært for en teenager at være præcis med daglig eller ugentlig behandling. Hvor meget betyder denne præcise regelmæssighed i behandlingen? Kan du foreslå et alternativt effektivt præparat end amorolfin? Kan vi kombinere med tabletter, hvilket vi ikke har prøvet? Er der bivirkninger ved tabletter (dreng på 13 år)?

Hilsen en spørger

Svar:

Kære spørger.

Du ønsker information, om muligheder for behandling af neglesvamp hos børn, og spørger om mulige bivirkninger.

Neglesvamp hos børn er relativt sjældent forekommende, og sædvanligvis forekommer det hos børn, som er familiært disponerede. Særlig hyppigt ses det, at barnets far har fodsvamp og muligvis også neglesvamp. Smitten overføres via inficerede hudskæl, hvorefter barnet udvikler fodsvamp, som kan brede sig til neglene og senere udvikles til neglesvamp

For at kurere svamp i tånegle er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor to forskellige præparater kan anvendes til børn; hhv. terbinafin og fluconazol. Begge præparater er receptpligtige og doseres til børn efter vægt. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men desværre bliver ikke alle helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved samtidigt at kombinere tabletbehandling med den medicinsk neglelak, som din søn allerede anvender. Som I desværre også har erfaret, er neglelakken som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere svamp i tånegle.

Det er særdeles relevant at forespørge om mulige bivirkninger til den medicinske behandling af neglesvamp, idet indikationen for behandling af neglesvamp er relativ, forstået på den måde at, man skal opveje fordele og ulemper ved en eventuel behandling.

I henhold til Lægemiddelkataloget er der følgende potentielle bivirkninger til de to tabletbehandlinger:

TERBINAFIN:

Efter indtagelse af tabletter forekommer bivirkninger hos ca. 10%. Hyppigst ses forbigående gener fra mave-tarm kanalen i form af appetitløshed, mavesmerter, eller diarré. Kvalme ses hos ca. 5%. Hos 2-5% ses hududslæt. Sjældnere kan forekomme led- og muskelmerter, allergiske reaktioner og påvirkning af lever og knoglemarv. Forbigående smagsforstyrrelser ses hos mindre end 1%.

FLUCONAZOL:

Lette bivirkninger fra mave-tarm kanalen forekommer hos ca. 10%. Sjældnere forekommer hovedpine, leverpåvirkning og hududslæt.

Summa summarum: Der er mulighed for tabletbehandling af neglesvamp hos børn. Også hos børn gælder dog, at indikationen for behandling er relativ, forstået på den måde, at hver enkelt patient i samråd med sin læge skal opveje fordele og ulemper, inden en behandling påbegyndes. Hvis man vælger at påbegynde en behandling, er det vigtigt at behandlingen tages som foreskrevet, da det giver den størst mulige chance for helbredelse.

Sidst opdateret: 17.06.2004
Annonce