Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Smitter neglesvamp i forbindelse med pedicure?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg laver pedicure i mit job, men er i tvivl om neglesvamp smitter? Hvad gør jeg med en negl som er smittet, må jeg ikke røre den eller skal den behandles normalt? Jeg har lært at det smitter og man ikke må behandle, men har fået andre informationer fra min arbejdsplads!

Hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger.

Du spørger, om neglesvamp smitter og ønsker råd og vejledning om hygiejniske foranstaltninger i forbindelse med pedicure.

Neglesvamp anses ikke for at være særlig smitsom. Svamp i tånegle er derimod stort set altid forudgået af fodsvamp, som smitter fra person til person via inficerede hudskæl. Fodsvamp kan brede sig til neglene og senere udvikles til neglesvamp, hvorimod smitten ikke sker den anden vej – fra neglesvamp til fodsvamp.

I forbindelse med slibning og filing af negle med neglesvamp frigives løsrevet neglemateriale, som kan være inficeret med smitsomme svampesporer. Hvis du laver pedicure på en person, som har neglesvamp, kan det derfor ikke udelukkes, at neglesvamp kan smitte, men risikoen vurderes ganske lille. Dette støttes bl.a. af at fodterapeuter meget sjældent smittes med svamp i fingernegle, og problemstillingen har formentlig ikke stor praktisk betydning.

Jeg vurderer, at det er tilstrækkeligt med håndvask efter hver afsluttet behandling. Evt. kan du i udvalgte tilfælde anvende handsker i forbindelse med behandlingerne.

Sidst opdateret: 17.06.2004
Annonce