Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvilke behandlingsmuligheder er der i forbindelse med graviditet?

Spørgsmål:

Kære Merete.

Mine negle på højre fod er forandrede på en måde som tyder på neglesvamp. Forandringer begyndte på lilletåen og har efterhånden bredt sig til de andre tæer. Neglene er fortykkede, rynkede og gullige, de smuldrer nærmest og en enkelt er faktisk udhulet! Symptomerne begyndte for ca. ½ år siden. Jeg har overvejet fodbad i Vircon-S, men tvivler på effekten. Jeg er i den situation at jeg gerne vil være gravid, og er i tvivl om, hvorvidt en behandling kan skade fosteret. Hvilke præparater anvendes og kan disse kombineres med graviditet? Ved en eventuel risiko for fosterskade, er denne risiko da lige stor gennem hele graviditeten?

Venlig hilsen

M.D.

Svar:

Kære M.D.

Du skriver, at du muligvis har neglesvamp og ønsker oplysninger om behandlingsmuligheder for neglesvamp i forbindelse med en eventuel graviditet.

For at kurere svamp i tånegle er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater kan anvendes, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Ingen af disse præparater anvendes til gravide - enten på grund af risiko for barnet eller fordi man ikke har tilstrækkelig erfaring med præparaterne i forbindelse med graviditet og amning.

Derudover findes medicinske neglelakker, som også indeholder svampedræbende midler (amorolfin, ciclopiroxolamin). Desværre er neglelak som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere en tånegle-svampeinfektion, og heller ikke med neglelakken har man tilstrækkelig erfaring til at man kan anbefale denne under graviditet og amning. Optagelsen af stoffet i kroppen er dog ringe. Andre lokale midler mod svampeinfektioner (fx creme, salve, spray) anses ikke for at være effektive til at behandle neglesvamp, bl.a. fordi de ikke trænger langt nok ned i neglen til at kunne kurere svampen.

Du må således vente med at blive behandlet med ovennævnte præparater indtil du en dag har født og er færdig med at amme. I mellemtiden kan du måske have nogen effekt af at behandle som man gjorde ”i gamle dage”, nemlig at fjerne hele neglen eller det neglevæv, der ser sygt ud, eventuelt ved hjælp fra en fodterapeut, og efterfølgende dagligt indsmøre den underliggende hud med en svampedræbende creme (flere fås i håndkøb og kan anvendes i forbindelse med graviditet og amning). Muligvis kan det hindre, at infektionen breder sig yderligere. Det kræver ihærdighed.

Til sidst vil jeg blot nævne, at det er vigtigt du får stillet diagnosen neglesvamp på korrekt vis – nemlig ved en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger.

Sidst opdateret: 17.06.2004
Annonce