OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.
Kære Merete,
Min storetånegl er gullig, hvid-stribet, porøs, flækker og er tyk. Jeg har flere gange søgt lægehjælp, men forgæves, da lægen ikke mente, at neglesvamp kunne helbredes. I april måned var jeg igen hos lægen og her fik jeg taget en prøve fra neglen til nærmere undersøgelse (neglen var på daværende tidspunkt behandlet med mycofen-neglelak), resultatet heraf kunne ikke påvise svamp, derfor ville lægen ikke give piller til behandling af neglene (jeg har også neglesvamp på to andre tånegle).
Lægen gav udtryk for, at der var ubehagelige bivirkninger af pillerne til behandlingen af neglesvamp og at neglesvampen let kunne komme igen.
Spørgsmål:
De bivirkninger der er ved behandlingen af neglesvamp med piller kan de blive kroniske, er de alvorlige?(jeg er sund og rask og vil ikke sætte mit gode helbred på spil)
Hvilken behandling er mest effektiv ud fra min beskrivelse?
Hvor stor er helbredelsesprocenten for de forskellige behandligsmetoder dvs. mycofen, lamisilcreme, diverse piller mod neglesvamp og evt. kombinationer mellem disse?
Jeg vil meget meget gerne af med min neglesvamp, men jeg føler at lægen holder mig hen.
Med venlig hilsen en spørger.
Kære spørger.
Du spørger, hvilke bivirkninger, der kan være forbundet med tabletbehandling for neglesvamp?
For at kurere svamp i tånegle er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater er almindelige og effektive, bl.a. itraconazol, terbinafin og fluconazol. Efter de medicinske tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men ikke alle bliver helbredte. Ca. 20-30% af de behandlede patienter bliver desværre ikke raske efter endt behandling selv med de mest effektive lægemidler. Nyere undersøgelser tyder dog på, at man kan opnå en større helbredelse ved at kombinere tabletbehandling med en neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin, ciclopirox). Men man må desværre fortsat forvente, at heller ikke alle patienter bliver raske efter denne kombinationsbehandling. Dette er vigtige oplysninger, når man skal opveje fordele versus ulemper ved en eventuel behandling.
I henhold til Lægemiddelkataloget er der følgende potentielle bivirkninger til ovennævnte behandlinger:
TERBINAFIN:
Efter indtagelse af tabletter forekommer bivirkninger hos ca. 10%. Hyppigst ses forbigående gener fra mave-tarm kanalen i form af appetitløshed, mavesmerter, eller diarré. Kvalme ses hos ca. 5%. Hos 2-5% ses hududslæt. Sjældnere kan forekomme led- og muskelmerter, allergiske reaktioner og påvirkning af lever og knoglemarv. Forbigående smagsforstyrrelser ses hos mindre end 1%.
ITRACONAZOL:
Bivirkninger ses hos op til 10%, overvejende i form af gener fra mave-tarm kanalen. Mindre hyppigt ses hudkløe, udslæt, hovedpine, svimmelhed og træthed. Leverpåvirkning ses hos ca. 4%, og enkelte tilfælde af leverbetændelse er beskrevet under langtidsbehandling.
FLUCONAZOL:
Lette bivirkninger fra mave-tarm kanalen forekommer hos ca. 10%. Sjældnere forekommer hovedpine, leverpåvirkning og hududslæt.
AMOROLFIN og CICLOPIROX:
Der kan forekomme lokal irritation og udvikling af eksem.
Jeg er ganske enig med din læge i, at medicinsk behandling for neglesvamp kun skal gives, hvis der foreligger en korrekt diagnosen – nemlig ved en svampeundersøgelse. Det vil sige, at ovennævnte behandlinger kun er indicerede, hvis du evt. får lavet en gentaget svampeundersøgelse, som påviser neglesvamp. Evt. kan du tale med din læge om at blive henvist til en hudlæge, som har stor erfaring i at undersøge og behandle neglesvamp.
Til sidst vil jeg gøre dig opmærksom på, at det endelige behandlingsvalg afhænger af en samlet vurdering ud fra bl.a. præparaternes behandlingseffekt overfor den typen af den påviste svampeinfektion, præparaternes bivirkningsprofil og mulige indflydelse på andre sygdomme og lægemidler. Det er derfor ikke muligt for mig at vurdere, hvilket præparat der for dig er det mest optimale. Desuden er det vigtigt, at du informerer din læge, hvis du lider af andre sygdomme eller indtager andre lægemidler, så der også kan blive taget højde for dette, når din behandling planlægges.
Sidst opdateret: 29.06.2004