Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvilke behandlingsmuligheder er der for neglesvamp til min svigerinde, som bor i Irak?

Spørgsmål:

Kære Merete.

Jeg stiller dette spørgesmål fra min svigerinde, da hun ikke bor i landet. Det er også hendes alder, højde og kg jeg har skrevet. Hun har nu haft neglesvamp (tror jeg) i mere end 3 år og hun har prøvet på alle mulig måder at "kurere" det, men uden held. Hun bor i det nordlige Irak (altså Kurdistan), hvor der ikke er noget god medicin imod forskellige sygedomme og ikke kun neglesvamp. Der er ikke noget medicin imod neglesvamp og de ved heller ikke rigtigt, om det er neglesvamp eller ej. Hun har haft taget et par billeder af både hendes fødder/tånegle og hænder/fingernegle. Jeg har været oppe hos min egen læge og viste hende billederne og hun sagde til mig, at det var neglesvamp hun havde, men hun ikke rigtig kunne gøre noget for hende, da hun ikke selv er i landet og det forstår jeg godt.

Men nu vil jeg spørge dig om hvad vi/jeg kan gøre for hende? Jeg skal derned d.01.07.04 og jeg vil gerne have et eller andet med mig til hende, men hvad når jeg ingen recepter har fået?

Er der et eller andet produkt som man kan købe i håndkøb som er godt? Hvis ja, hvilket et så? Vil du ikke være sød, at hjælpe mig med dette, så hun kan "slippe" af med det én gang for alle?

Det bliver værre og værre for hvert måned/år der går..

Med venlig hilsen en spørger

Svar:

Kære spørger.

Du spørger om behandlingsmuligheder for neglesvamp til din svigerinde, som bor i Irak.

Svamp i tånegle behandles som hovedregel med tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater er effektive, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter disse tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men ikke alle bliver helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved at kombinere tabletbehandling med en medicinsk neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin, ciclopiroxolamin).

I de fleste tilfælde af neglesvamp gælder det, at den medicinske neglelak som eneste behandling ikke er tilstrækkelig til at kunne kurere svamp i tånegle – desværre. Det skyldes formentlig, at svampeinfektionen er lokaliseret ved neglens underside eller ved neglelejet, hvor det kan være vanskeligt for neglelakken at trænge ned.

Jeg mener ikke, det er realistisk, at din svigerinde behandles med ovennævnte præparater uden at hun først bliver undersøgt af en læge. Både fordi negleforandringer kan skyldes andet end neglesvamp – måske har din svigerinde slet ikke neglesvamp? Men også fordi de ovennævnte præparater har potentielle bivirkninger, som gør at man nøje skal overveje både indikationen for behandling med lægemidlerne og om den pågældende patient tåler behandling med lægemidlerne.

Muligvis kan din svigerinde have nogen effekt af at behandle som man gjorde ”i gamle dage”, nemlig at fjerne neglen eller det neglevæv, der ser sygt ud, eventuelt ved hjælp fra en fodterapeut, og efterfølgende dagligt indsmøre den underliggende hud med en svampedræbende creme (flere fås i håndkøb i Danmark). Muligvis kan det hindre, at infektionen breder sig yderligere. Det kræver ihærdighed.

Sidst opdateret: 29.06.2004
Annonce