Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan tea tree oil anvendes til at kurere neglesvamp?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Storetåneglene, især den ene, er fortykket i den ene side, som om der sidder et lidt porøst lag under neglen. Jeg har ikke fået taget prøve til mikroskopi. Har tea tree oil nogen virkning? Det ser ud som om, der er en ændring efter 3 ugers brug af det.

Med venlig hilsene en spørger.

Svar:

Kære spørger.

Du spørger, om tea tree oil kan anvendes til at kurere neglesvamp.

Først og fremmest er det vigtigt, at du via din egen læge eller via en hudlæge får konstateret, om forandringerne på din storetånegl skyldes neglesvamp. En undersøgelse for neglesvamp indebærer, at du får taget et svampeskrab, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2-3 uger.

For at kurere svamp i tånegle er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, mens lokale svampedræbende midler som den eneste behandling oftest ikke er tilstrækkeligt effektive, bl.a. fordi de ikke trænger langt nok ned i neglen til at kunne kurere svampen. Tea tree oil nævnes da heller ikke som en behandlingsmulighed i nyligt offentliggjorte internationale retningslinjer for hvordan neglesvamp behandles bedst muligt. Derudover er det kendt, at tea tree oil er et kraftigt allergen, som kan medføre eksem.

På denne baggrund kan jeg derfor ikke anbefale, at neglesvamp behandles med tea tree oil.

Sidst opdateret: 29.06.2004
Annonce