Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad kan jeg gøre ved min neglesvamp?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Neglen er brun, knudret og grim, som vist på billederne om neglesvamp. Jeg har ikke gener som sådan, men det ser grimt ud, og jeg ville gerne have den pæn, så man kan gå i sandaler igen.

Hvad kan jeg gøre?

Hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger.

Jeg er i tvivl om, hvad du gerne vil have mig til at svare på – men mon ikke du gerne vil have oplysninger om behandlingsmuligheder for neglesvamp? Hvis mit svar ikke er tilstrækkeligt, er du meget velkommen til at vende tilbage.

For at kurere neglesvamp er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater kan anvendes, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men desværre bliver ikke alle helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved samtidigt at kombinere tabletbehandling med en medicinsk neglelak, der indeholder et svampedræbende middel (amorolfin, ciclopirox). Desværre er neglelakken som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere svamp i tånegle. Kun i udvalgte tilfælde med mild eller overfladisk infektion vurderes neglelakken at være tilstrækkelig som den eneste behandling. Alle ovennævnte præparater er receptpligtige.

Jeg er i tvivl, om du har fået stillet diagnosen neglesvamp ved en svampeundersøgelse. Hvis dette ikke er tilfældet, vil jeg anbefale dig, at du ved din læge eller en hudlæge får lavet en svampeundersøgelse, så du med sikkerhed kan få konstateret, om du har neglesvamp. Man kan nemlig ikke med det blotte øje afgøre, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion, idet der kan være andre årsager end neglesvamp til at en eller flere negle ændrer udseende: Bl.a. psoriasis, eksem og andre hudsygdomme, ligesom slag, tryk, traumer og nogle medicinske sygdomme også kan påvirke neglene. En svampeundersøgelse udføres ved at tage et svampeskrab, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger.

Hvis resultatet af svampeundersøgelsen viser, at du har neglesvamp kan du sammen med din læge gennemdrøfte ovennævnte behandlingsmuligheder og planlægger den behandling, der for dig vil være den bedste. Det optimale behandlingsvalg afhænger bl.a. af hvilken type svampeinfektion, der påvises

Sidst opdateret: 29.06.2004
Annonce