Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvilke behandlingsmuligheder er der for neglesvamp i forbindelse med graviditet og amning?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg er gravid i 28. uge og har fået neglesvamp i min højre storetånegl. Den gamle negl er faldet af og den nye er helt angrebet af svamp, den er gul, hvis og blød og lidt øm. Jeg har fået at vide af min læge, at jeg ikke må få medicinsk behandling så længe jeg er gravid, men findes der en anden form for behandling, jeg så kan bruge? Hvis ikke, hvornår efter fødslen må jeg gå igang med behandlingen? Og skal jeg være færdig med at amme?

Vil almindelig neglelak forværre svampen, eller er det ok at dække den her i sommer?

Jeg håber, du kan hjælpe.

Hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger.

Du ønsker oplysninger om behandlingsmuligheder for neglesvamp i forbindelse med graviditet og amning.

For at kurere svamp i tånegle er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater kan anvendes, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Du har ret i, at ingen af disse præparater anvendes til gravide eller ammende - enten på grund af risiko for barnet, eller fordi man ikke har tilstrækkelig erfaring med præparaterne i forbindelse med graviditet og amning.

Derudover findes medicinske neglelakker, som også indeholder svampedræbende midler (amorolfin, ciclopiroxolamin). Desværre er neglelak som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere en tånegle-svampeinfektion, og heller ikke med neglelakken har man tilstrækkelig erfaring til at man kan anbefale denne under graviditet og amning. Optagelsen af stoffet i kroppen er dog ringe. Andre lokale midler mod svampeinfektioner (fx creme, salve, spray) anses ikke for at være effektive til at behandle neglesvamp, bl.a. fordi de ikke trænger langt nok ned i neglen til at kunne kurere svampen.

Du må således vente med at blive behandlet med ovennævnte præparater indtil du en dag har født og er færdig med at amme. I mellemtiden kan du måske have nogen effekt af at behandle som man gjorde ”i gamle dage”, nemlig at fjerne hele neglen eller det neglevæv, der ser sygt ud, eventuelt ved hjælp fra en fodterapeut, og efterfølgende dagligt indsmøre den underliggende hud med en svampedræbende creme (flere fås i håndkøb og kan anvendes i forbindelse med graviditet og amning). Muligvis kan det hindre, at infektionen breder sig yderligere. Det kræver ihærdighed.

Anvendelse af en almindelig farvet neglelak vil formentlig ikke forværre neglesvamp mere, end hvis du ikke tildækker neglene med neglelak. Dog skal man være opmærksom på, at det kan være vanskeligt at vurdere hvordan infektionen forløber, når neglene er tildækkede med neglelak. Man har derfor ikke mulighed for at vurdere, om infektionen bedres eller forværres, hvis man anvender en farvet neglelak gennem længere tid.

Sidst opdateret: 29.06.2004
Annonce